Voeding is Kracht


Heb je gezondheidsklachten? Ogenschijnlijk is er geen verband met voeding en voedingsstoftekorten. Maar overtuig jezelf eerst ervan dat het niets met voeding te maken heeft is mijn advies. Velen zijn verrast over de kracht van voeding.

Intro


Het wordt steeds duidelijker dat goede voeding een grote rol speelt bij het in stand houden van onze gezondheid en slechte voeding een groot aandeel heeft in het ontstaan van vele (chronische) ziekten. Zelfs als we bewust bezig zijn met ons eten kunnen we alsnog ziek worden, bijvoorbeeld door slechte spijsvertering, voeding van mineraalarme bodems, vervuiling door zware metalen of pesticiden of een eenzijdig eetpatroon. Je hebt goede voeding nodig om je lichaam op de juiste manier te voeden. Maar wat is goede voeding? Tegenwoordig is veel van ons eten bewerkt. Er worden allerlei stoffen aan toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te versterken en de aantrekkelijkheid te vergroten. Deze stoffen kunnen de opname van voedingsstoffen beperken en de gezondheid aantasten. Bij een orthomoleculair voedingsadvies gaat men uit van natuurlijke voeding. Verse en nog niet voorbewerkte producten en met zo min mogelijk schadelijke toevoegingen. Groente, fruit, vis, vlees, gevogelte, kruiden, noten en zaden vormen de basis van je heerlijke en gezondheid ondersteunende maaltijden. Deze voeding wordt ook wel oervoeding genoemd.

Oervoeding


Oervoeding heeft als basis voldoende en de juiste verhouding van macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten). Daarnaast bevat het ook de nodige micronutriënten, denk hierbij aan magnesium, calcium, ijzer, zink enz. Minder bekende micronutriënten die in onze voeding aanwezig zijn zijn onder andere bioflavonoïden, looistoffen en antioxidanten. Juist deze stofjes maken het grote verschil tussen voorbewerkte producten en verse (biologische) ingrediënten. Ze werken in ons lichaam op microniveau en zijn onmisbaar voor het optimaal functioneren van vele processen.

Voeding als medicijn


Een goede basisvoeding zal ons dus gezond maken en houden, maar voeding kan ook worden ingezet als medicijn. Een welbekend voorbeeld is de banaan. Als je slecht in slaap valt kan tryptofaan je helpen, dit aminozuur zit dus onder andere in bananen. Veel mensen kennen dit effect en eten ’s avonds een banaan (in plaats van bijvoorbeeld melatoninepilletjes of slaapmiddelen) om beter te kunnen slapen. Een ander voorbeeld is de lever willen ondersteunen, je hebt dan baat bij onder andere knoflook, broccoli en kurkuma. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van interventies van specifieke voedingsmiddelen.

Eetpatroon


Het aanpassen van je eetpatroon is makkelijker dan je denkt. De gerechten kan je zo eenvoudig of ingewikkeld maken als dat je zelf wilt en de meeste voedingsmiddelen zijn gewoon bij iedere goede supermarkt te verkrijgen. Tijdens de consulten krijg je duidelijke uitleg over oervoeding en daarbij adviezen met specifieke voedingsmiddelen die betrekking hebben op jouw gezondheid. Neem voor recepten en interessante artikelen een kijkje op de Facebook pagina van Het Paleo Effect

Over Karlijn


Ik ben Karlijn Bluijs, geboren in Zandvoort in 1983. Samen met mijn vriend en onze eigenwijze poes woon ik in Haarlem. Ik ben dol op koken en lekker eten. Als klein meisje zat ik al bij mijn vader op het aanrecht. Eerst alleen om tijdens het koken alvast lekker te proeven. Toen ik groot (en oud) genoeg was ook om mee te helpen.

Lees meer over Karlijn

Snel Meer Energie


Je merkt dat je al een tijd niet de energie hebt die je zou willen hebben. Je bent vaak moe  en komt gewoon niet lekker de dag door. Je zou meer willen doen, maar hebt er gewoon de puf niet voor. Naast je werk en de zorg voor je gezin blijft er weinig energie over om echt lekker te sporten of andere leuke dingen te doen. Ook liggen er nog een paar klusjes die moeten gebeuren, maar je wilt het liefst op de bank ploffen om bij te komen.

Herken je dit?

Ik leer je alles wat je moet (w)eten om meer energie te krijgen en letterlijk en figuurlijk weer lekker in je vel te komen zitten.

Bekijk het traject

Blog


Dat je goed moet eten om gezond te worden weet je wel. Maar wat is goede voeding?

Gezonde voeding is voeding die bij jouw lichaam past!
Hier vind je gratis tips en uitleg over de Kracht van Voeding.

Gratis tips