Spiegelen


Bij het spiegelen ga je ervan uit dat alles wat er in de wereld om je heen gebeurt een weerspiegeling is van de wereld in jezelf. Een reflectie van jouw innerlijke ik dus. Door te kijken wat deze problemen, valkuilen of dit gedrag jou wil vertellen en daar mee aan de slag te gaan kan je ze oplossen.

Jouw spiegelbeeld


Als je je openstelt voor het concept spiegelen gaat er een wereld voor je open. We zijn heel erg gewend om andere mensen of situaties te willen veranderen op het moment dat we ze niet leuk vinden. Maar heeft dat wel zin?

Binnen het spiegelen gaan we ervan uit dat alles wat er om jou heen gebeurt een weerspiegeling is van jouw innerlijke wereld. Stel je bent chagrijnig, dan kom je ineens veel meer boze, negatieve, chagrijnige mensen tegen. Terwijl als je vrolijk bent er veel meer positieve, aardige en vrolijke mensen op deze wereld lijken te lopen. Toeval? Nee hoor, helemaal niet.  Zij zijn simpelweg een weerspiegeling van jou.

Stel: je staat voor de spiegel en je ziet dat je haar erg slordig zit. Wat doe je dan? Juist, je pakt een bostel en doet je haar goed. Je snapt prima dat het geen zin heeft om de spiegel te gaan borstelen. Dat zou waarschijnlijk nooit in je opgekomen zijn.

Maar als het om mensen of situaties gaat dan denken we ineens heel anders. Ik irriteer me aan mijn man, dus hij moet zijn gedrag veranderen. Mijn moeder heeft veel meer aandacht voor mijn broers en zussen dan voor mij, daardoor voel ik me buiten gesloten. Eten met mijn kind is altijd een drama, wat is er toch aan de hand? We proberen op zo’n moment de ander of de situatie te veranderen, zonder ons af te vragen wat die persoon of die situatie ons te vertellen heeft…

Je mag met jezelf aan de slag


In plaats van de oplossing van zo’n probleem of irritatie buiten jezelf te zoeken, mag je naar binnen kijken. Je mag met jezelf aan de slag. Wat kan ik van deze situatie leren? Waarom kom ik dit elke keer weer tegen? Wat probeert de ander mij te vertellen? Door hier naar te kijken krijg je inzicht in je (innerlijke) zelf.

Wanneer je dit stuk in jezelf oplost (heelt) zal je ander het niet meer te hoeven spiegelen (als je je haar netjes hebt gedaan, zie je dat terug in het spiegelbeeld).

Hoe gaat een spiegelsessie in zijn werk?


We beginnen altijd met een kort gesprek. Waar loop je tegenaan? Welk issue speelt er nu in je leven waar je graag verandering in wilt brengen?

Daarna gaan we aan de slag met ‘de blaadjes’. Door middel van A4-tjes op de grond te leggen maken we een spiegelopstelling. Deze staan voor de verschillende delen in jou. Denk aan je mannelijke en je vrouwelijke energie. Je innerlijke kind. Je vader of je moeder energie enz.

Je gaat een voor een op de blaadjes staat om te voelen/ervaren wat er speelt op dat stuk. Dit werkt heel fijn omdat je zo per deel van jezelf heel gefocust kunt voelen.

We passen de verschillende delen aan totdat ze goed voelen voor jou. Dat doen we door er woorden op te schrijven. Op deze manier heel en transformeer je dat stuk in jezelf. Het zorgt ook voor mooie en vaak bijzondere inzichten.

Wat kost een sessie?


Een spiegelsessie duurt ongeveer 1,5 uur en kost 115,- euro.

Waar was je nou?


Een mooi spiegelvoorbeeld uit mijn eigen leven is het volgende:

Mijn vader was dement. Hij woonde op een gegeven moment nog thuis, maar had bij alles hulp nodig. Mijn man en ik gaan iedere zaterdag naar hem toe. Dan doen we samen boodschappen, gaan we koken en eten, kijken wat tv, luisteren naar muziek of maken een wandeling. Ook check ik ook altijd even zijn huis: staat er nergens een kraan open? Zit er nog was in de machine? Is zijn bed nog opgemaakt? Dat soort dingen.

Nooit slaan we een zaterdag over. De enige uitzondering daarop is als we met vakantie zijn. Toch zei mijn vader op een gegeven moment tegen mij: ‘waar was je nou? Je bent al zo lang niet geweest’. Au, dit deed best wel pijn. Ik ben er namelijk iedere week en ik sta niet met een uur weer buiten zeg maar. Maar als ik hem later die week bel zegt hij het nog een keer. Alsof ik weken niet langs ben geweest.

Als spiegel staat je vader voor de verbinding met je hogere zelf, met het denken. Ik was me een aantal jaar geleden spiritueel gaan ontwikkelen en mediteerde bijvoorbeeld regelmatig. Maar op een gegeven moment was ik zoveel met mijzelf bezig dat ik het even zat was. Ik had besloten het mediteren en ander ‘gedoe’ om in contact te komen met mijn ware ik even op een laag pitje gezet.

En dat was precies wat mijn vader mij spiegelde: het was weer tijd om contact te maken. Ik ging o.a. weer mediteren. Ook nu doe ik regelmatig visualisaties en andere oefeningen waarbij ik contact maak met dat deel in mij. En mijn vader?… Die heeft nooit meer gevraagd waar ik nou al die tijd was.

Voorbeelden van spiegels in jouw leven


Je partner

Is een prachtige spiegel. Hij/zij is, als het goed is, een van de mensen die het dichts bij je staan. Als je partner een man is, dan is hij de spiegel voor je daadkracht, je doen.

Heb je het gevoel dat je vriend/man altijd te ver gaat? Te veel van zichzelf geeft? Te veel aanwezig is in jullie relatie? Dan mag je kijken op welk vlak in jouw leven jij dat ook doet. Waar is jouw daadkracht te veel aanwezig?

Andersom kan ook. Erger je je eraan dat je man/vriend juist niets doet, alleen maar lui op de bank zit, dat jij al het werk moet doen binnen je relatie? Dan is er op een vlak in je leven aandacht nodig voor je daadkracht, je mag meer gaan doen op dat stuk.

Is je partner een vrouw? Dan is zij de spiegel voor jouw gevoel. Erger je je bijvoorbeeld aan het feit dat je partner zich niet openstelt, of zich terug trekt? Dan zegt dat iets over jouw eigen gevoel. Waar trek jij je terug, op welk stuk in je leven?

Je moeder

Zij staat spiegelend bekeken voor je lijf, je relatie met jouw fysieke lichaam. Ervaar je de relatie met je moeder als ‘slecht’, dan is de verbinding met je eigen lichaam ook slecht. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om echt goed (en structureel) goed voor je eigen lijf te zorgen of te luisteren naar wat je lijf nodig heeft.

Is je moeder heel dominant? Dan ben je veel bezig met lichamelijke behoeften: dat kan zich uiten in lichamelijke klachten, altijd bezig zijn met je lichaam bijvoorbeeld wel of juist niet eten, veel of juist te weinig bewegen enz.

Je vader

Hij staat voor je verbinding met je hogere zelf, het denken, het weten. Ervaar je je relatie met je vader als ‘slecht’, heb je het gevoel dat hij niet van je houdt, was hij afwezig of juist heel aanwezig? Dit zegt allemaal iets over jouw verbinding met jouw eigen hogere zelf.

Je kind

Je kind, of je kinderen, zijn een spiegel voor jouw innerlijke kind. Word je geraakt door het gedrag van je kind? Is hij/zij heel onzeker, heeft hij/zij veel lichamelijke klachten (allergie, eczeem, vaak verkouden), heeft hij/zij slaapproblemen, wil hij/zij ineens niet meer goed eten, krijgt hij/zij driftbuien of is hij heel druk enz? Dan zegt dat iets over jouw eigen innerlijke kind. Je mag kijken naar een stuk van jezelf op die leeftijd.

Ook als je (nog) geen kinderen hebt kan je aan de slag met je eigen kindsdelen. Je kunt terug naar een bepaalde leeftijd waarop je iets heftigs hebt mee gemaakt of waarvan je weet dat je toen niet lekker in je vel zat. Je kunt dit nu als volwassene nog helen. Bijvoorbeeld als je vroeger veel gepest bent en daar nu nog last van hebt (onzekerheid, geen verbinding aan durven gaan, je vaak buiten gesloten voelen…).

 

 

Andere mooie spiegels


Andere delen waar je met het spiegelen aan de slag kunt gaan zijn:

  • Je broers en zussen, vrienden en vriendinnen, collega’s
  • Je innerlijke criticus (dat kritische stemmetje in je hoofd), je innerlijke mentor (de wijze oudere vrouw in jou), je goodgirl, je innerlijke prinses
  • Je demonen (schaduwkanten)
  • Je huisdier
  • Lichamelijke klachten – wat spiegelt mijn eczeem/allergie/maagzuurklachten/rugpijn/obstipatie/PMS/bloedneuzen/blaasontstekingen enz., enz., enz. mij?
  • Situaties – scheiding, financiële onzekerheid, altijd over het hoofd gezien worden, worstelen met bepaalde gedachten of overtuigingen, perfectionisme/geen fouten durven maken… 

Veelgestelde vragen


Is alles en iedereen een spiegel?

Ja, in principe kan je alles en iedereen zien als een spiegel. Het gaat er immers om hoe jij deze wereld (mensen, situaties) ervaart. Maar dat betekent niet dat je met alles wat je ziet en ervaart aan de slag hoeft.

Je hebt om te beginnen 3 verschillende soorten spiegels:

  • De positieve spiegel – eigenschappen bij andere mensen die jij bewondert en waarvan jij denkt dat je ze zelf niet bezit. Spiegelend gezien kan je die eigenschappen alleen bij een ander herkennen als je ze zelf ook bezit. Je mag je je hier bewust van worden en realiseren dat je dit dus ook in jou hebt.
  • De neutrale spiegel – er gebeurt iets, of iemand vertoont bepaald gedrag, maar je ergert je er niet aan en het kwetst je niet. De situatie is neutraal. Je hoeft hier dus ook verder niets mee. Je hoeft er niets van te leren, het is gewoon zo.
  • De negatieve spiegel zijn dus de situaties of de mensen waar jij je aan ergert. Of die je kwetsen. Dit vertelt je iets over jouw innerlijke ik. Hiermee mag je aan de slag.