Orthomoleculaire therapie


... wordt ook wel voedingsgeneeskunde genoemd.

De therapie richt zich op de specifieke voedingsbehoeften van jouw lichaam. Het is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van je gezondheidsklachten en niet alleen op symptoombestrijding.

Voeding, beweging en leefstijl


Bij orthomoleculaire therapie gaat het om het bereiken en behouden van een optimale gezondheid. De behandeling van klachten en ziekten gebeurt door middel van het aanpassen van de voeding, beweging en leefstijl. Het is de geneeskunde die bekijkt welke stoffen ons lichaam (moleculen) nodig heeft om goed (ortho) te kunnen functioneren.

Voedingsstoffen


In de voeding onderscheiden we deze vijf verschillende voedingsstoffen:

  • eiwitten
  • vetten
  • koolhydraten
  • vitaminen
  • mineralen

Zonder deze voedingsstoffen functioneert ons lichaam niet. De individuele behoefte kan verschillen door onder andere erfelijke factoren, milieu-invloeden, lichamelijke inspanning en stress. Ook komt er steeds vaker uit wetenschappelijke onderzoeken naar voren dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen (verkeerde) voeding en ziekten.

De oorzaak


Binnen de orthomoleculaire geneeskunde gaat men op zoek naar de oorzaak van een gezondheidsklacht of ziekte. Als we weten welke lichaamsprocessen verstoord zijn en welke voedingsstoffen daarbij betrokken zijn, kunnen we door het geven van de juiste voedingsadviezen het lichaam weer de gelegenheid geven zichzelf te herstellen en optimaal te functioneren. De voedingsadviezen worden eventueel ondersteund door het innemen van supplementen.

Voor wie?


De therapie is geschikt voor iedereen, ook voor kinderen. Een behandeling met reguliere medicijnen kan heel goed worden aangevuld met het gebruik van orthomoleculaire middelen. De therapie kan ook preventief worden ingezet voor iedereen die bewuster wilt eten en leven of bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden en een goede basis wilt hebben voor de groei van je kindje. Orthomoleculair voedingsadvies gaat over het krijgen en behouden van een optimale gezondheid. Naast de voeding wordt er ook aandacht besteed aan (passende) beweging en leefstijl.  

Achtergrond


De behandelmethoden zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en een gedetailleerde kennis van het ontstaan en verloop van de ziekte van een patiënt. Via een uitgebreide anamnese wordt dieper op het ontstaan en het verloop van het ziekteproces in gegaan. Op basis van die informatie is een oplossingsgerichte aanpak mogelijk.

“Orthomoleculaire therapie wordt ook wel voedingsgeneeskunde genoemd!”