Weet jij WAAROM je weinig energie hebt?


Vermoeidheid, gebrek aan energie, niet lekker in je vel zitten, geen puf hebben... Het zijn klachten die ik dagelijks voorbij hoor komen.

Vaak krijg ik de vraag: Ik ben zo moe, wat kan ik daaraan doen?
Die ene vraag zorgt ervoor dat je van mij minstens 10 vragen terug krijgt...

Een gebrek aan energie kan namelijk wel 100 verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste vraag is: wéét jij waarom jij weinig energie hebt? Pas als je daar het antwoord op hebt, weet je wat je eraan kunt doen.

Stress als oorzaak


Dat stress je uit kan putten is denk ik geen nieuws. We weten allemaal dat je niet te veel hooi op je vork moet nemen. Wie zichzelf voorbij loopt weet dat vermoeidheid een logisch gevolg kan zijn.

Maar… weet jij ook waar die stress vandaan komt?
Vaak hoor ik mensen zeggen dat het allemaal te veel is. Maar is álles te veel? Of is er 1 aspect uit je leven dat energie slurpt? Zoveel zelfs dat de rest ook als stress aanvoelt? Interessante vraag om jezelf eens te stellen, toch?

Het is aan jou de taak om uit te zoeken wat dat ding is. Dat kan iets groots, of iets kleins zijn. Misschien zijn het wel meerdere dingen. Hoe dan ook, waarschijnlijk is niet álles wat je doet in je leven ‘te veel’.

Verkeerde voeding = stress


Voor wie denk dat stress alleen een mentaal ding is, heeft het mis. Alles wat niet bij jou past, wordt door je lijf als stress ervaren.

Stel, je bent allergisch voor pinda’s. Als je die eet reageert je lichaam daarop. De een wordt benauwd, de ander krijgt uitslag. Het maakt niet uit wat er gebeurd. Je lichaam wordt uit haar normale doen getrokken. Dat is lichamelijke stress.

Bij zo’n allergische reactie is meestal wel duidelijk wat de oorzaak en het gevolg zijn. Maar in andere gevallen zijn de signalen van je lichaam vaak een stuk vager. Bij veel ‘vage’ klachten is de oorzaak niet zomaar te achterhalen met bijvoorbeeld een bloedtest. Vandaar dat jij met vragen blijft zitten zoals: Waarom ben ik moe? Hoe komt het dat ik niet kan afvallen? Waarom voel ik me niet fit? Wat doe ik verkeerd?

Voeding als oorzaak


Bij 90% van de vrouwen die ik in mijn praktijk help wordt het gebrek aan energie (grotendeels) veroorzaakt door wat ze eten. Zij hebben namelijk last van het feit dat hun lichaam het verleerd is om vetten te verbranden.

Hoe zit dat? Door ons westerse voedingspatroon wordt je lichaam afhankelijk gemaakt van koolhydraten. We eten ze namelijk te veel en te vaak.

Koolhydraten leveren snelle, maar kortdurende energie. Vetten zijn een veel betere bron om energie van te maken. Ze leveren meer energie en voor een langere periode. Maar ja, dan moet je ze dus wel kunnen verbranden…

Afhankelijk van koolhydraten


Als je lijf afhankelijk is van koolhydraten is vermoeidheid meestal niet het enige waar je last van hebt. Vaak gaat het gepaard met  andere klachten zoals:

  • Constant trek hebben en/of snaaibuien
  • Vaak trek hebben in zoet, suiker, chips of andere koolhydraten
  • Het lukt niet om af te vallen
  • Je bent regelmatig moe nadat je gegeten hebt (after lunch/diner dip)
  • Je hebt last van stemmingswisselingen als je trek hebt – als je twijfelt of dat zo is moet je het eens aan je partner of collega’s vragen ;-).
  • Je krijgt een appelflauwte als je een tijdje niet gegeten hebt

Waar krijg jij energie van?


Naast onderzoeken wat energie kost, is het net zo belangrijk om te weten waar jij energie van krijgt. Het lijkt een hele simpele vraag, maar heb jij weleens de tijd genomen om hem voor jezelf te beantwoorden?

Je kunt van allerlei dingen energie krijgen. Bijvoorbeeld: gezond eten, een mooie wandeling maken, knuffelen met je vent, een boek lezen, tijd voor jezelf nemen… Noem maar op.

Ben je regelmatig moe? Dan is het interessant om eens te kijken of je wel genoeg van die dingen doet (of eet) die jou energie geven…

Insuline resistentie test