Waar is dat uit-knopje van mij hersenen gebleven?


Ik ben heel goed in nadenken. Echt heel goed. Mijn hersenen denken namelijk over alles na. Over belangrijke dingen. Beslissingen die ik moet nemen. Over minder belangrijke dingen. Over leuke dingen. Over vervelende dingen - die vaak nog eens onbelangrijk zijn ook. Dingen die gebeurd zijn en dingen die nog moeten gaan gebeuren. Ik denk zelfs na over dingen waarvan ik hoop of vrees dat ze gaan komen, maar die uiteindelijk niet gebeuren.

Dankzij al die dingen waarover ik nadenk staan mijn hersenen nooit stil. Er is altijd wel wat te doen zeg maar...

Pffff, waar is dat uit-knopje?


Soms is het heel fijn dat mijn hersenen zoveel kunnen nadenken. Begin deze week bijvoorbeeld stond ik onverwachts met een aantal mede-coaches en therapeuten in een escaperoom (verrassing van mijn eigen coach :-D). Dan is een actieve bovenkamer heel handig om sommetjes, puzzels en raadsels op te lossen.

Op andere momenten zou ik die grijze massa wel eens uit willen zetten. De momenten waarop al die gedachten weer eens als een soort oneindige loop in mijn hersenpan rond en rond en rond gaan.

Ik blijf nog even bij die escape room… Voor wie het concept niet kent: je komt met een groepje mensen in een kamer terecht met allerlei puzzels en raadsels. Het is de bedoeling dat je deze binnen een uur oplost. Zo niet dan ‘heb je het niet gehaald’. En dat was bij ons het geval.

Nou mag je best weten dat ik fouten maken best moeilijk vind. Ik ben nogal perfectionistisch aangelegd (en dat is een understatement ;-)). Dus zodra het uur voorbij was en wij er niet in geslaagd waren om binnen de tijd de boel op te lossen, gingen mijn hersenen van puzzel-oplos-modus naar shit-het-is-niet-gelukt-modus.

In deze laatste modus gaan mijn gedachten ongeveer zo:

 • Had ik maar…
 • Wat nou als …
 • Had ik niet beter …
 • Ze zullen wel denken …
 • Waarom heb ik niet …
 • Ben ik wel slim genoeg … Enz.

En ik weet het. Aan die gedachten heb ik op dat moment helemaal niets. Ik hoef die puzzels namelijk niet nog een keer op te lossen. Er is absoluut geen man overboord als je een escaperoom niet haalt. Er is ook niemand die je op je vingers tikt als het niet gelukt is. We hebben ons best gedaan en het was ontzettend leuk om te doen.

Toch gaan die gedachten door mijn hoofd. En o, wat zou ik op zo’n moment mijn hersenen uit willen kunnen zetten. Nou ja, niet helemaal uit (dan is het einde oefening ;-)), maar wel die zinloze gedachtespinsels.

Wat een rust


Tot mijn verbazing gebeurde er die dag iets wat me de laatste tijd vaker opvalt bij mijzelf. Na slechts een paar minuten waren mijn negatieve gedachten over het falen (van de niet op tijd opgeloste puzzels) stil. Het enige wat ik nog voelde was plezier, trots (over de puzzels die ik wel opgelost had) en de warmte (het was 25 graden :-D).

Op dat moment realiseerde ik het me niet echt. Maar ’s avonds toen ik terugdacht aan die dag merkte ik ineens op dat dit gebeurd was. Dat ik eigenlijk binnen no time van de o-ik-heb-gefaald-gedachten af was. En dat ik alleen terugdacht aan de leuke kant van deze ervaring.

Dat niet eindeloos herhalen van bepaalde gedachten en gebeurtenissen in je hoofd geeft zo ontzettend veel rust. Het geeft ook ruimte… ruimte om te voelen. In dit geval te voelen hoe leuk en waardevol die dag was geweest. En dat is een groot verschil met voorheen.

Uit je hoofd & in je hart


Een van de oefeningen die ik zelf afgelopen tijd gedaan heb heeft hier zeker aan bijgedragen. Het is een oefening die ik ook samen met cliënten doe. Ook daar zie ik mooie dingen gebeuren.

Je kunt je lijf leren dat je hoofd niet alles alleen hoeft te doen. Dat je ook mag luisteren naar je hart en op je onderbuik gevoel mag vertrouwen. Je geeft tijdens deze oefening je lichaam letterlijk de opdracht om uit je hoofd te gaan en in je hart te komen.

Omdat deze oefening zo waardevol is, zo mooi is om te doen en te ervaren, heb ik wat leuks voor je.
In de maand juli kan je met maar liefst €30,- korting een sessie boeken waarin we samen aan de slag gaan met deze oefening om dat hoofd wat rust te geven.

Deze sessie is waardevol voor jou als:
– Je een echte denker bent. Je gedachten staan nooit stil. Je beredeneert alles in plaats van te voelen wat je nou echt wilt of nodig hebt.
– Je af en toe echt moe wordt van je eigen gedachten. Je herkent het feit dat je over alles nadenkt. Over dingen die gebeurd zijn en dingen die nog gaan gebeuren. Dat denken neemt gewoon zoveel tijd in beslag…Het weerhoud je er soms van om echt te genieten. Om echt het moment te beleven.
– Je meer wilt luisteren naar je hart en je onderbuikgevoel.
– Je wilt meer rust in je hoofd. Soms duizelt het je (letterlijk) door alles wat er in je hoofd omgaat.

Wat je verder nog moet weten:


 • De sessie duurt 2 tot 2,5 uur. Ik neem uitgebreid de tijd voor je. Zorg dus ook dat jij deze tijd voor jezelf in je agenda reserveert.
 • Dit aanbod geldt alleen voor de maand juli. Dat betekent dat de sessie plaats vindt ergens in juli. In plaats van €145,- betaal je nu tijdelijk 115,- euro
 • Ik heb slechts plek voor 1 zo’n sessies per dag. Het kan namelijk best intensief zijn om hem te ervaren (voor jou) en te begeleiden (voor mij). Zorg dus dat je jouw plekje op tijd reserveert.
 • Na afloop krijg je nog een fijn audiobestand toegestuurd om dat wat we die dag gedaan hebben te ‘onderhouden’.
 • Je bent voor deze sessie welkom in mijn praktijk in Haarlem.

Is zo’n sessie iets voor jou, ? Of heb je nog vragen? Stuur me dan gelijk een mailtje: info@voedingiskracht.nl.

Insuline resistentie test