Stress is funest voor je bloedsuikerspiegel – dus ontspan!


Ik heb je al vaak verteld dat goede voeding belangrijk is om gezond te worden en te blijven. Heel veel gezondheidsklachten worden veroorzaakt door verkeerde eetgewoontes. Daar tegenover staat dat die klachten dus ook weer goed te verhelpen zijn door beter te gaan eten.

Maar...voeding staat niet op zichzelf. Er zijn meerdere zaken waar jouw lijf mee te maken krijgt. Dingen die er voor kunnen zorgen dat je je niet happy voelt. Dat je wat minder goed in je vel zit en gewoon geen energie hebt. Dingen waar je letterlijk ziek van kunt worden. 1 daarvan is stress...

Kortdurende stress


Wie heeft er niet zo nu en dan last van? Je kunt om van alles gespannen zijn. Of je wel op tijd komt voor die ene afspraak. Of het eten wat je voor je gasten klaargemaakt hebt wel lekker genoeg is. Misschien schrik je omdat er plotseling een kind oversteekt en jij keihard op de rem moet trappen.

Dit zijn allemaal voorbeelden van kortdurende stress. Ze duren seconden, minuten, hooguit een paar uur. Dit is stress waar ons lichaam heel goed mee om kan gaan. Je wordt tijdens die periode op scherp gezet. Je wordt alerter. Alles om ervoor te zorgen dat je net even iets extra’s geeft (sneller op je rem trapt bijvoorbeeld).

Langdurende stress


Van kortdurende stress wordt je niet ziek (misschien wel wat misselijk als je echt zenuwachtig bent, maar je krijgt er geen aandoening van bedoel ik). Als je een langere periode gestrest bent is het helaas een ander verhaal.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onzekerheid over je werk: heb ik na de reorganisatie nog wel een baan?
 • Relatieproblemen
 • Een hypotheek die je bijna niet meer kunt betalen
 • Iemand in je omgeving die ernstig ziek is
 • Zorgen over je eigen gezondheid

In zo’n situatie ben je dagen, weken misschien wel maanden lang gespannen. Dit is ongezonde stress. Daar word je op den duur ziek van.

Vechten of vluchten


Waarom is die langdurige stress zo slecht voor je? Dat heeft alles te maken met het hormoon cortisol.

Als je in een stressvolle situatie terecht komt wordt je fight-or-flight-systeem aangezet (je kunt vechten of vluchten). Natuurlijk zijn er in ons leven nog maar weinig situaties waarbij je letterlijk vecht, of waarbij je fysiek moet vluchten. Maar denk je eens in dat je een bus in volle snelheid op je af ziet komen. Dan is je reactie om zo snel mogelijk op zij te springen = vluchten.

Dit systeem wordt ook bij onze ‘moderne’ stressmomenten aangezet. Het zorgt ervoor dat er cortisol aangemaakt wordt. Het maakt hierbij niet uit of het langdurend of kortdurend is.

Cortisol & je bloedsuikerspiegel


Cortisol heeft als gevolg dat de zogenaamde gluconeogenese aangezet wordt. Dat is een duur woord voor het feit dat er vanuit reserves in je lijf glucose wordt aangemaakt. Deze glucose komt in je bloed terecht, je bloedsuikerspiegel stijgt.

Vervolgens kan van deze glucose (in je bloed) snel energie gemaakt worden. Energie om te vechten of te vluchten (of om net even wat harder te kunnen fietsen zodat je wel op tijd komt voor die afspraak). Deze glucose kan je lijf zelf maken, zonder dat je er op dat moment voor hoeft te eten.

Dit is echt een superslim mechanisme. Met deze energie kan je namelijk een oplossing bedenken voor het probleem. Oftewel: zorgen dat die stresssituatie beëindigd wordt.

Wat nu als je langdurige stress hebt? Vechten of vluchten als je je rekeningen niet kunt betalen is niet echt een oplossing.

Dan maakt je lijf dagen, weken of dus maanden lang cortisol aan. Dat betekent dat constant de gluconeogenese aan staat. Je lijf maakt de hele dag door zelf glucose aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Dat is voor even geen probleem. Maar als dit dagen, weken, maanden duurt… dan is dat bijzonder ongezond.

Gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel


Een van de bekendste ziektes die hiermee te maken heeft is Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Op dit moment hebben ruim 1,2 miljoen mensen het…Dat is 1 op de 14 mensen. Veel hè?

Diabetes krijg je niet zomaar. Daar gaat vaak jaren aan vooraf. In deze jaren zijn er nog geen verhoogde bloedglucosewaardes meetbaar. Wel heb je al verschillende symptomen van een rommelende bloedsuikerspiegel.

Denk hierbij aan:

 • Vermoeidheid, gebrek aan energie en een after lunch dip
 • Stemmingswisselingen of een appelflauwte als je trek hebt
 • Overgewicht (en het lukt niet om af te vallen)
 • Hoofdpijn
 • Hormonale schommelingen, PMS-klachten
 • Een constant hongergevoel, snaaibuien, het gevoel dat je onverzadigbaar bent

Deze symptomen passen bij het ziektebeeld dat insuline resistentie genoemd wordt.

Geschat wordt dat ruim 1/3 van de Nederlandse bevolking is meer of mindere mate last heeft van insuline resistentie. Vraag je je of in hoeverre jij daar last van hebt? Vraag dan de gratis insuline resistentie test aan via DEZE link. Je ontvangt dan ook  tips om daar vanaf te komen.

Zet je vecht-en-vluchtsysteem uit


Natuurlijk is stress niet de enige boosdoener als het gaat om hoge bloedsuikerspiegels. Verkeerde voeding en te veel op je gat zitten (ook wel sedentairy life genoemd) spelen beide ook een grote rol.

Maar laten we 1 ding tegelijkertijd aan pakken. Dus weer terug naar die stress…

Dat het belangrijk is om voldoende te ontspannen weten we allemaal. Maar het is extra belangrijk als je je in een stressvolle periode bevindt. Je moet ervoor zorgen dat je vecht-en-vluchtsysteem weer uitgezet wordt. Zodat dus ook die gluconeogenese uit kan.

Ontspannen is soms al een uitdaging in ‘gewone’ tijden, maar ontspannen in tijdens van stress is op de een of andere manier nog moeilijker…

Ontspannen op jouw manier


Je kunt echt op alle mogelijke manieren ontspannen. Zoek jouw manier. Want wat voor de ene ontspannend werkt, kan voor een ander juist verschrikkelijk zijn om te doen.
Hierbij wat ideetjes, mocht je die nodig hebben ;-):

 • Doe even helemaal niets (ook geen tv kijken, en al helemaal geen spannende film, serie of treurig nieuws)
 • Boek of tijdschrift lezen
 • Sporten, rondje wandelen, fietsen, yoga, paardrijden… Buiten bewegen werkt extra ontspannend!
 • Breien, punniken, tekenen, schrijven of iets anders met je handen. Dan kan je je gedachten even op iets totaal anders zetten.
 • Zingen en dansen. Misschien leuk om te weten dat hoe gekker je danst, hoe meer effect het heeft. Dus… gordijnen dicht, muziek aan en gaan!
 • Knuffelen. Dat kan met je vriend/vriendin, maar met een huisdier werkt het ook prima.
 • Lekker ongegeneerd uitslapen en doezelen in bed.

Enne…alleen bedenken dat je eigenlijk zou moeten ontspannen is niet voldoende. Plan het in. Ja werkelijk, zeker als jij (net zoals ik ;-)) zo iemand bent die altijd wel wat te doen heeft. Dan komt er altijd wel wat tussen en kan er zomaar een week voorbij zijn gegaan zonder dat je even fatsoenlijk de tijd hebt genomen om te relaxen.

Spreek gewoon een dag/tijd met jezelf af. Zet het in je agenda. Doe ook op jouw moment de telefoon en desnoods de deurbel uit.
Niets zo vervelend als er ineens een verkoper aan de deur staat. Of je constant berichtjes binnen krijgt.

 • Karlijn

 

Insuline resistentie test

"De tijd om te ontspannen is als je er geen tijd voor hebt"