Stel jezelf voor een uitdaging en bereik je doel


Ik vind het leuk om te blijven groeien. Om me als persoon steeds verder te ontwikkelen. Om te kijken wat nog beter bij mij past. Bij mijn lijf, mijn leven, mijn werk, mijn relaties, bij alles. Want hoe meer of hoe vaker ik dingen doe ik echt leuk, lekker, plezierig en fijn vind, hoe beter ik me voel. Klink logisch, toch?

Hoe zit dat bij jou? Jij hebt vast ook wel dingen die beter zouden mogen. Misschien wil jij een betere conditie, meer energie, een slanker lijf, een rustigere buik, minder vaak hoofdpijn, een sterker lichaam...

Dat lukt me nooooit


Heb jij weleens het gevoel dat het soms onhaalbaar is? Dat je niet verder komt? Dat je niet bereikt wat je had willen bereiken? En dat het je ook nooit gaat lukken?

Grote kans dat je verlamd wordt door je doel. Dat je er als een berg tegenop kijkt en vervolgens maar niets doet. Of juist als een kip zonder kop van alles probeert – zonder blijvend resultaat. Dat zie ik ook vaak gebeuren.

Als je dit herkent, dan heb ik iets leuks voor je!

De Uitdaging


Een week geleden was ik bezig met het schrijven van mijn nieuwe online programma. Elke keer als ik hiermee aan de slag ga verzin ik weer nieuwe dingen om er in te stoppen. Zo kwam ik deze keer een oefening tegen om je te helpen je doelen te behalen. (Hoe fijn is dat?)

Het is een oefening die zo waardevol en tegelijkertijd zo simpel is, dat ik besloot deze aan het programma toe te voegen. Omdat ik zeker weet dat ook jij deze oefening kunt gebruiken wil ik hem in dit blog alvast met je delen.

Mijn doel


Misschien vraag je je af waarom je daar een oefening voor nodig hebt? Dit is waarom – ik neem mezelf even als voorbeeld:

Ik zou heel graag meer rust in mijn hoofd willen. Maar het doel ‘meer rust’ is een nogal groot en vaag. Het is namelijk lastig om te zeggen wanneer het gelukt is. Als ik me 50% procent rustiger voelt? Wanneer is dat dan? En hoe zit het als ik me 1 dag minder relax voel? Heb ik dan mijn doel niet gehaald?
Is het dan mislukt?

Ook kan ik, om meer rust in mijn hoofd
te krijgen, heel veel verschillende dingen doen. Waar ik voorheen tegenaan liep is dat ik dan weer eens besloot om ‘vaker te ontspannen’, maar vervolgens zelf niet concreet wist wat ik dan ging doen.

Omdat ik niets concreets had deed ik maar wat. 2 weken later was ik alweer vergeten dat ik mezelf beloofd had om vaker te ontspannen…

Als je gezonder wilt gaan eten, kom je hetzelfde probleem tegen. Wat is gezonder? Hoeveel gezonder? Wat ga je precies doen dan? En wanneer weet je of het gelukt is?

Jouw persoonlijke uitdaging


Met deze oefening zet je concrete stappen om dichterbij jij jouw doel te komen. Je spreekt met jezelf precies af wat je gaat doen. Daardoor weet je straks ook of het gelukt is of niet. En, als het gelukt is, heb je je ook een hele goede reden om jezelf daarvoor een cadeautje te geven.

Het werkt als volgt:

  • Bedenk wat je doel is. Wat wil je?
  • Zet op een rijtje wat je nu kunt doen om dat te bereiken. Welke actie kan je nemen? Dit kunnen meerdere dingen zijn
  • Kies 1 (concrete) actie om te doen – iets waarvan je weet dat je het kan, maar wat wel net buiten je comfortzone ligt
  • Bedenk een ‘straf’ – wat moet je doen, of mag je juist niet meer als je je uitdaging niet haalt?
  • Bedenk een beloning voor jezelf – wat doe je jezelf cadeau als het wel je lukt?
  • Maak vervolgens de uitdaging voor jezelf: Ik ga X-aantal dagen/weken/maanden iedere dag…(je actie) doen. Als ik dat niet doe dan… (je ‘straf’). Als ik het wel doe dan… (je beloning)

Je kunt lange of korte uitdagingen voor jezelf maken. Met grote of kleine acties. Deze uitdagingen maken het je een stuk makkelijk, want ineens wordt de weg naar je doel behapbaar. 

Doel & actie voorbeelden


  • Een betere conditie? Je kunt wandelen, fietsen, hardlopen, naar de sportschool… – Jouw uitdaging: Ik ga 2 maanden met de fiets naar mijn werk
  • Gezonder eten? Je kunt minder suiker, minder brood, meer groente, minder chips eten… Of minder frisdrank, vruchtensappen of alcohol drinken… – Jouw uitdaging: De komende 30 dagen drink ik geen frisdrank
  • Minder gestrest zijn? Ga wandelen, lezen, mediteren, schrijven, tuinieren, doe ademhalingsoefeningen. Alles wat jou rust geeft kan je gebruiken. Jouw uitdaging: Ik doe 2 weken lang iedere dag voor het slapen gaan een ontspanningsoefening

Kies zelf wat je wilt gaan doen. Je doet het tenslotte ook voor jezelf.​

Straffen en belonen?


Ik weet het, we zijn geen kleine kinderen meer. Maar iets doen, iets voor elkaar krijgen, is vaak beter vol te houden als daar iets tegenover staat. Voor de een is het voorkomen van een straf een goede drijfveer. Voor een ander werkt belonen juist beter. Wat voor jou werkt bepaal je natuurlijk zelf.

Wees creatief in het bedenken van een passende straf. Straf klinkt misschien wel erg streng, zie het als iets om jezelf te motiveren. Zodat je niet voortijdig de handdoek in de ring gooit.

Is er iets waar je echt niet zonder kunt? Wat je oprecht zou missen als je het
niet meer zou mogen doen of eten? Of is er iets wat je absoluut niet leuk vind om te doen? Dat kan jouw straf zijn.

Een beloning


Als je kiest voor een beloning, zorg dan dat het past bij je uitdaging. Een nieuw paar sokken kopen als je net 2 maanden lang geen suiker hebt gegeten is een beet je karig. Daar verdien je minstens een mooi lingerie setje of een massage voor.

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: 1 week geen alcohol is een mooie uitdaging, maar als je jezelf dan beloont met een weekendje weg is dat misschien lichtelijk overdreven ;-).

Mijn doel & mijn opdracht


Zoals met alles wat ik jou vertel doe ik deze oefening zelf ook.
Ik zou dus heel graag meer rust in mijn hoofd willen. Ik heb besloten dat mediteren een van de dingen is die ik daarvoor kan doen.

De uitdaging die ik voor mijzelf gemaakt heb is: Ik ga de komende 60 dagen iedere dag mediteren.

Mijn straf & beloning


Ik ben een persoon die gevoeliger is voor straffen dan voor belonen. Het doel wat ik mezelf gesteld heb is best pittig, want ik moet het echt iedere dag doen. Ook in het weekend, op een drukke werkdag en tijdens mijn vakantie.

De straf die ik voor mijzelf verzin moet daarbij passen. Een week geen noten, de koelkast schoonmaken, 2 weken geen chocolade eten… dat zijn dingen die allemaal nog wel te overzien zijn.

Ik wil dit echt voor mijzelf, ik gun mijzelf die 60 dagen met meditatie, omdat ik weet dat het echt super goed zou zijn voor mij. Dus mijn straf moet iets groter zijn. Dit is hem geworden…(tromgeroffel)…

Als ik het niet doe, dan mag ik de rest van het jaar geen chocolade meer.

​​Zo weet ik zeker dat ik volhoud


Kijk, daar schrikt mijn ego van, dat zou niet te doen zijn voor mij. 2 weken geen chocolade is niet fijn, maar lang niet zo afschrikwekkend als ruim een half jaar chocoladeloos door het leven moeten gaan.

​​Snap je waarom ik dat doe? Zo weet ik zeker dat ik het geen dag zal vergeten en dat ik het hoe dan ook zal volhouden.

Natuurlijk heb ik mijzelf ook een beloning in het vooruitzicht gesteld. Als ik het gehaald heb mag ik de allerlekkerste reep chocolade uitkiezen die ik maar kan vinden :-D.

Insuline resistentie test