Last van snaaibuien? Dit is de eerste stap om er vanaf te komen.


Ken je dat? Dat je 's avonds op de bank zit en ineens een klein stemmetje uit de kast hoort komen? Je gaat op onderzoek uit. Op het moment dat je de kast opent wordt het geluid duidelijker. Je ziet het al... Het is de chips. Die roept naar jou: 'Eet me, eet me'. Voor je het weet zitten jij en die zak chips samen op de bank. En hoewel je je voorgenomen had om niet in 1x de hele zak op te eten is hij toch ineens leeg.

Lekker snaaien


Grote kans dat je dit herkent. ‘Ik heb last van snaaibuien’ is echt 1 van de meest gehoorde problemen. Of het nou gaat om die zak chips, chocolade, een zak dropjes, zakje nootjes, koekjes. Bijna iedere vrouw (en mannen trouwens ook) heeft wel eens last van een onbedwingbare dwang om in 1x een ongelooflijke hoeveelheid eten naar binnen te werken (snaaien dus ;-).

Op zich niets mis mee. Je hoeft niet altijd binnen de lijntjes te kleuren. Je mag jezelf af en toe eens lekker laten gaan. Het wordt alleen vervelend als je je te vaak laat gaan.

Wat kan je doen?


De eerste stap om minder last te krijgen van de snaaibuien is niet de makkelijkste. Wacht, niet gelijk afhaken. Lees nog even door.
Want ondanks dat het niet de makkelijkste is, is het wel de meest effectieve stap.

Om af te kunnen rekenen met die snackattacks is het belangrijk om je bloedsuiker stabiel te krijgen. Vraag je je af wat jouw bloedsuikerspiegel te maken heeft met het snaaien? Ik leg het je uit!

Bloedsuiker = energie voor je hersenen


Je bloedsuikerspiegel is niets anders dan het glucosegehalte dat aanwezig is in je bloed – daarom wordt het ook  bloedglucosespiegel genoemd. Glucose is een van de belangrijkste energiebronnen voor je hersenen. Zo niet de belangrijkste.

Je bloedsuikerspiegel wordt in je lichaam nauwkeurig geregeld. Van een te hoge bloedsuikerspiegel word je voornamelijk erg moe. Van een te lage bloedsuikerspiegel heb je in de regel nog meer last. Je kunt draaierig worden, je niet lekker voelen, last krijgen van een appelflauwte enz. Je hebt me er vast wel eens eerder over gehoord.

Een ander gevolg van te weinig glucose in je bloed is snaaien. Waarom? Omdat je hersenen glucose nodig hebben. Te weinig glucose betekent een potentieel energietekort voor je hersenen. Je hersenen zorgen voor … nou zo’n beetje alles wat er in jouw lijf gebeurt. Dus die mogen absoluut niet zonder energie komen te zitten.

Koolhydraten = glucose = energie


Gelukkig zijn jouw hersenen superslim. Als je bloedsuiker te laag is geven je hersenen je lijf een seintje om snel weer te gaan eten. Het liefst iets met veel koolhydraten. Beter nog, koolhydraten die supersnel worden opgenomen. Dat is dus chips, chocolade, koek, snoek, gebak, noem het maar op. Dat is lekker veel glucose en dus veel energie.

Dat is nog niet alles. Jouw hersenen zijn namelijk nog slimmer. Op het moment dat jij iets eet met een lekker veel koolhydraten, hebben jouw hersenen namelijk een trucje…

Hoe fijn zou het voor je hersenen zijn om een voorraadje aan te leggen van die glucose? Dat zou inderdaad heel prettig zijn. Daarmee voorkomen ze namelijk een mogelijk energietekort in de toekomst.

Dit is de ‘truc’: als jouw hersenen zien dat er zoveel koolhydraten binnenkomen, zetten zij het verzadigingscentrum uit. En ondanks dat jij besloten had om maar een handje chips te nemen, denken jouw hersenen daar dus heel anders over. Geen verzadiging betekent dooreten tot alles op is (bodemdrift dus ;-).

Handig zo'n voorraadje


Gebeurt dat echt?

Ja, en het is ook nog een hele slimme zet van jouw hersenen. Want:

  • Veel koolhydraten betekent lekker veel glucose = energie
  • Heb je op dat moment niet alle glucose nodig? Dan wordt een deel opgeslagen in je spieren en lever. Als die vol zitten wordt ‘de rest’ opgeslagen als vet = reserve energie
  • In tijden van nood kan jouw lichaam vetten omzetten in glucose en zo is er dus weer energie voor je hersenen.

Er zijn een aantal kanttekeningen bij dit verhaal:

  • Je hersenen hebben deze truc bedacht in tijden dat we regelmatig een gebrek aan voedsel hadden (lees: de oertijd). Zoveel mogelijk koolhydraten eten betekende lekker veel vet opslaan. Dat was toen een groot overlevingsvoordeel.
  • Je hersenen gaan er van uit dat jouw lijf in staat is om die vetten te verbranden of om te zetten naar glucose.
  • Ben je vaak moe, lukt het niet om af te vallen? Heb je last van snaaibuien? Grote kans dat jouw lichaam niet meer weet hoe zij vetten moet verbranden.

Vetverbranden en meer energie krijgen


De eerste stap om van de snaaibuien af te komen is: die vetten gaan gebruiken. Ondanks dat jouw lichaam nu even niet meer weet hoe zij die vetten moet gaan gebruiken is er geen man over boord. Je kunt het namelijk weer leren!

 

Insuline resistentie test