Opgeblazen buik…het voelt alsof je een ballon hebt ingeslikt


Ik weet nog goed dat toen ik eind 20 was, ik me regelmatig ontzettend ongemakkelijk voelde. Dat was niet omdat ik vrij verlegen en nogal introvert was (hoewel dat vast ook een rol heeft gespeeld). Het grootste probleem toen was dat ik heel vaak last had van een opgeblazen buik.

Kan een laxerend effect hebben...


Toen ik 16 was ben ik gestopt met het eten van suiker. Werkelijk alles waar ook maar een klein beetje suiker in zat liet ik staan. Gelukkig waren de light producten in opkomst en had ik steeds vaker een suikervrij alternatief. Denk aan cola light, suikervrije chocolade, drop & koekjes, maar ook light zuiveldranken en dat soort dingen.

In het begin ging dat prima en had ik veel voordeel van mijn nieuwe suikerloze eetgewoontes. Totdat… ik ineens wel erg vaak last kreeg van een opgeblazen buik. Gelukkig stond er op sommige verpakkingen vermeld dat ‘een overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben’. Ik legde de link direct en probeerde  een tijdje de light producten te laten staan. Dat werkte prima!

Toen de boel (mijn darmen dus) weer tot rust waren gekomen ben ik gaan kijken of ik van alle light producten een opgeblazen gevoel kreeg. Of dat ik er toch wel wat van kon hebben? Zonder op te blazen! En dat laatste bleek waar. Met af en toe een dropje, stukje chocolade en niet al teveel light drinkyoghurt ging het meestal goed.

Als ik dan toch per ongeluk een keertje opblies, wist ik nu in ieder geval waar het vandaan kwam en hoe ik erger kon voorkomen. Na een paar uur of uiterlijk de volgende dag was het dan wel weer weggetrokken.

Ik lijk wel zwanger


Maar… een paar jaar later kwamen die opgeblazen buiken in alle hevigheid terug. Voor het geval jij daar geen last van hebt…Het voelt alsof je een ballon hebt ingeslikt. Het is erg ongemakkelijk, want het lijkt soms wel alsof je een paar maanden zwanger bent.

Daarbij krijg je vaak ook last van winderigheid, (om de ongemakkelijkheid nog even te vergroten). En… omdat je in gezelschap die winden niet zomaar wilt laten waaien krijg je meestal ook  buikpijn.

Bijna elke dag was ik opgeblazen, elke keer weer moest ik naar de wc om even ‘te ontluchten’ (O help, als de persoon op de wc naast me me maar niet hoort). Maar net zo vaak ging dat niet en zat ik met die ballon in mijn buik op mijn stoel en probeerde ik me te concentreren op mijn werk (in de hoop dat er niet zomaar een windje zou ontsnappen).

Weg met die zoetstoffen


Natuurlijk ben ik toen weer gestopt met alle zoetstoffen. Want dat was de vorige keer de boosdoener. Alleen deze keer bleek dat niet voldoende. Ondanks mijn suikervrije & zoetstofvrije eten bleef ik opgeblazen. Ik probeerde erachter te komen waar het dan vandaan kwam. Welk eten was nu de trigger?

Ik probeerde om een tijdje geen brood te eten. Toch bleef ik opgeblazen. Ik probeerde om geen rauwe groente meer te eten. Ook dat werkte niet. Ik liet mijn fruit staan. Dat was niet voldoende. Ik heb toen werkelijk van alles geprobeerd, maar niets leek te werken.

Zo heb ik  een aantal jaren met die opgeblazen buiken rond gelopen. Pfff (nee dat is geen windje, dat is een zucht hihi), je snapt wel dat dat ontzettend ongemakkelijk was…

Overbelaste alvleesklier


Ondertussen ben ik weer wat jaren ouder en wijzer. Ik heb nu nauwelijks nog last van een opgeblazen buik. Tijdens mijn studie tot orthomoleculair therapeut leerde ik o.a. waar al dat gas en andere darmklachten vandaan kunnen komen.

Ja, dat kan direct te maken met wat je eet. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je darmen, en alles wat daarmee in verbinding staat, goed werken.

Wat ik vaak bij mij in de praktijk zie is dat een overbelaste alvleesklier (een groot deel van) de darmklachten veroorzaakt.
Om dit te begrijpen moet ik je iets meer vertellen over dit orgaan (ik zal het zo kort en simpel als mogelijk houden).

De alvleesklier heeft 3 belangrijke functies:

 • 1. Het aanmaken van Insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose (bloedsuiker) opgenomen kan worden in je lichaamscellen. Dat doet zij door het glucose opname kanaal van de cellen open te zetten. In de cellen kan glucose verbrand worden en komt er energie vrij.
 • 2. Het aanmaken van bicarbonaat. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de zure voedselbrij vanuit je maag, in je darm ontzuurt wordt. Het minder zuur maken van de voedselbrij in de darm is belangrijk voor je darmbacteriën, maar ook voor goed werkende spijsverteringsenzymen (te zuur betekent slechtere werking).
 • 3. Die spijsverteringsenzymen worden ook aangemaakt door je alvleesklier. Deze enzymen zijn onmisbaar bij het verteren van je eten. Verteren is eigenlijk het in zo klein mogelijke stukjes knippen van je eten, zodat je de voedingsstoffen op kunt nemen en gebruiken (als bouwstof, energie, voor de werking van processen in je lijf enz. enz.)

Insuline op #1


Nou hebben deze 3 functies van de alvleesklier niet allemaal dezelfde prioriteit. Er is er 1 die het allerbelangrijkste is voor je lijf: de aanmaak van insuline.

Waarom dat zo is?
Zoals gezegd zorgt insuline voor de opname van glucose in de cellen. Dit is cruciaal, want als glucose niet wordt opgenomen blijft het in de bloedbaan. En een hoog gehalte aan glucose (een hoge bloedsuikerspiegel) in je bloed is schadelijk voor je lichaam.

Dus wat er ook gebeurt, je lichaam zal alles in werking stellen om dat te voorkomen. Zelfs als dat betekent dat er daardoor minder bicarbonaat en/of spijsverteringsenzymen aangemaakt kunnen worden.

Insuline resistentie


Door ons westerse voedingspatroon is ons lichaam genoodzaakt om veel insuline aan te maken. Door al die insuline wordt je lichaam op den duur insuline resistent. Dat houdt in dat er genoeg (meer dan genoeg zelfs) insuline aanwezig is in je bloedbaan, maar dat het signaal verstoort is.

Oftewel: de functie van insuline wordt minder. Waardoor glucose slechter opgenomen kan worden in je cellen. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel te hoog. Je lichaam reageert door nog meer insuline aan te maken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Geschat wordt dat 30-50% van de Nederlanders insuline resistent is. Bij mij in de praktijk is dat 80-90% van mijn cliënten. Met mijn insuline resistentie test die je hier gratis kunt downloaden (als je dat nog niet eerder gedaan hebt) kan je nagaan of jij daar wellicht ook last van hebt. Binnen 5 minuten ben je een stuk wijzer.

Goed, te veel insuline dus, waardoor je alvleesklier niet genoeg tijd heeft om voldoende bicarbonaat en spijsverteringsenzymen aan te maken. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als deze 2 stoffen onvoldoende gemaakt worden? Juist, dan krijg je spijsverteringsklachten, ofwel: darmproblemen.

Exocriene Pancreas insufficiëntie


In mijn geval had ik erg veel last van een opgeblazen gevoel, in combinatie met periodes van obstipatie. Misschien heb jij wel andere darmklachten? Wat dacht je van diarree, plakpoep, stinkende winden, buikpijn of PDS (prikkelbare darmsyndroom)? Ze worden hoe dan ook vaak veroorzaakt doordat je alvleesklier niet genoeg enzymen of bicarbonaat aanmaakt.

Deze aandoening aan je alvleesklier heeft overigens ook een naam: Exocriene pancreas insufficiënte (EPI). Dat is een duur woord voor wat ik je net verteld heb: je maakt te weinig enzymen en/of bicarbonaat aan.

Dit zijn de symptomen van een EPI:

 • Spijsverteringsklachten, waaronder diarree
 • Vette, plakkerige of stinkende ontlasting
 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Slechte adem
 • Hoofdpijn
 • Pijn in onderbuik
 • Slechte opname van vetten, en mogelijk ook eiwitten

Natuurlijk kan je dit spijsverteringsprobleem “omzeilen” door bijvoorbeeld enzymen te gaan gebruiken. Maar dit is vaak maar een tijdelijke oplossing. Je zult er daarnaast voor moeten zorgen dat je alvleesklier geen grote hoeveelheden insuline meer aan hoeft te maken.

Dat doe je door de insuline resistentie op te lossen! Zonder deze belangrijke stap kan je van alles proberen, maar blijft het vaak dweilen met de kraan open.

Insuline resistentie test