Op ontdekkingsreis met mijzelf


Gisteren kreeg ik een mooi inzicht: ik bevind mij op dit moment midden in een ontdekkingsreis. Voordat ik begon met schrijven aan dit blog probeerde ik te ontdekken wanneer die reis eigenlijk begonnen is...

Meer dan standaard


Eigenlijk begint voor iedereen de reis bij haar geboorte. Je groeit, wordt ouder, gaat naar school, gaat studeren en daarna werken. Ook krijg je vrienden, word je verliefd. Als je mazzel hebt is die liefde wederzijds en ontstaat er een relatie.

Het zijn onderdelen die eigenlijk iedereen wel tegenkomt in haar reis. Het zijn de delen van de ontdekkingstocht waarbij je bijna geen keuze hebt, je komt er sowieso langs. Maar naast de “standaard” route die wij als mens afleggen kan je er voor kiezen om je reis uit te breiden naar mooie, nieuwe en bijzondere plekken…

Het begin van mijn reis


5 jaar geleden begon de uitbreiding van mijn ontdekkingsreis. Die begon bij voeding! Ik kwam erachter dat ons standaard Hollands eetpatroon niet het beste was wat ik mijn lijf kon geven. Toen ik ontdekte dat er alternatieven waren, ging ik op zoek naar wat voor mij de beste keuze zou zijn. Ik leerde mijn lijf opnieuw kennen: wat vind ik lekker? Krijg ik van deze voeding juist meer of minder energie? Voel ik me er goed bij? Wat vertelt mijn lijf mij?

Ik probeerde ontzettend veel nieuwe recepten uit. Ik at dingen die ik nog nooit eerder had gegeten. En nee, dat was echt niet allemaal heel exotisch. Ik had bijvoorbeeld nog nooit eend, kwartel, duif, parelhoen of oesters gegeten (En die oesters waren eenmalig, niet echt mijn ding…). Ik maakte voor het eerst bananenpannenkoeken, bietenburgers, courgettebrood, bloemkoolnasi en zadencrackers. De pakjes en de zakjes gingen de deur uit en in breidde mijn collectie kruiden en specerijen flink uit.

Het was mijn keuze om verder te kijken dan wat de gemiddelde Nederlander normaal vindt. Dat was/is ook wel te merken, want de opmerking “wat eet jij nou weer?” heb ik heel vaak gehoord ;-).

Misschien heb jij heb jij deze uitbreiding van jouw reis ook al gemaakt? Ben jij ook gaan onderzoeken of je ‘anders’ kunt gaan eten? Wees er dan trots op dat je dat doet! Want dat is dus niet standaard. Heel veel mensen kiezen ervoor om gewoon te blijven doen wat ze altijd deden. En dat is prima, maar als je uitstapjes maakt zoals het aanpassen van je eetpatroon, dan is dat een verrijking van je reis.

Nieuwe paden


De tweede uitbreiding van mijn reis begon ongeveer 2 jaar geleden. Er waren uitdagingen in mijn leven waarvan ik niet goed wist hoe ik er mee om moest gaan. Nou, misschien met het praktische gedeelte van de uitdagingen wel (het doen, actie ondernemen), maar met het emotionele deel niet (het voelen).

Via via kwam ik terecht bij (zo bleek tijdens mijn reis) precies de juiste coach die ik op dat moment nodig had. Zij leerde mij omgaan met mijn emoties en te luisteren naar mijn gevoel. Voor een typisch actie-mens zoals ik was dat een behoorlijke ontdekkingstocht.

Ja natuurlijk kon ik wel al voelen, ik was me er alleen niet van bewust wat ik voelde en wat ik ermee moest of kon. Het enige wat ik wist, is dat ik me op dat moment niet happy voelde. Ik kwam erachter dat constant in de actiestand staan ervoor zorgde ik mijzelf volledig voorbij liep.

Met het voelen ontdekte ik dat ik heel veel verdriet en boosheid in mij had. Maar dat ik die niet kon uiten. Die bleef lekker in mij zitten. Goh, waarom zou ik me nou niet happy hebben gevoeld ;-)?

Het werd tijd om die gevoelens de ruimte te geven en me niet langer af te sluiten. Naast dat ik de boosheid en het verdriet los kon gaan laten, kwam er automatisch ook meer ruimte voor plezier en vreugde. Zodat ik me wel weer happy kon gaan voelen!

Spiegeltje aan de wand


Een jaar geleden vond ik nog een nieuw pad op mijn tocht. Ik kwam in aanraking met het zogenaamde spiegelen. Ik besloot ook die weg te ontdekken. Dit is spiegelen in een notendop:

  • Welke emoties roept de ander bij mij op?
  • Wat bewonder ik in de ander? Waaraan erger ik me? Wat maakt mij boos/verdrietig/angstig?
  • Wat zeggen die emoties over mij? Welk verlangen zit daarachter?
  • Wat kan ik hieruit leren? Waarmee mag ik bij mijzelf aan de slag?

De omgeving zoals jij die ervaar heeft alles te maken met hoe je je van binnen voelt en wat er op dat moment in jouw leven speelt.

Als ik me bijvoorbeeld goed voel, kom ik meer blije mensen tegen en ik kan ik veel hebben. Voel ik me verdrietig of boos? Dan kom ik ineens meer mensen tegen waaraan ik me irriteer. Die me bozer of verdrietiger maken.

Door me bewust te worden dat die mensen om mij heen een spiegel zijn van wat er in mij afspeelt, kon ik met mijzelf aan de slag. Ik leerde wat ik kon doen om mij nog beter te voelen. En daardoor het leven/de wereld ook nog leuker te ervaren.

Kijken naar wat anderen jouw spiegelen en wat jij daar zelf mee kunt klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het werkt super!  Ondertussen pas ik het spiegelen ook toe in mijn praktijk. Het is een prachtige toevoeging en maakt voor mij het plaatje “gezond zijn en je goed voelen” compleet.

Ik word mezelf


Ook nu leer ik wekelijks nieuwe dingen over mijzelf. Krijg ik regelmatig prachtige inzichten. En dat allemaal dankzij mijn lieve coaches, de mooie boeken die ik lees en de nieuwe mensen die ik ontmoet.

Alle delen van mijn ontdekkingstocht hebben als resultaat dat mijn leven meer diepgang krijgt. Ik krijg elke keer weer meer mogelijkheden (denk alleen al maar aan al die nieuwe gerechten :-). Het wordt allemaal veel interessanter, leuker, bijzonderder, lekkerder. En dat gebeurt niet alleen op mijn ‘ik’-vlak, ook binnen mij (liefdes)relaties en zelfs mijn werk is het een verrijking. Door van de lessen die op mijn pad komen te leren, leer ik mijzelf steeds beter kennen. En dat is echt een gave reis!

Insuline resistentie test