Meer energie krijgen is niet moeilijk…ALS je de JUISTE stappen zet


Als ik vertel over wat ik doe dan krijg ik vaak te horen 'wow, jij vindt je werk echt leuk!' En dat klopt helemaal. Blijkbaar komt dat enthousiasme over als ik over mijn praktijk praat :-). Het is mijn doel vrouwen te helpen weer meer energie krijgen en lekkerder in hun vel te komen zitten. En als je de juiste stappen zet, is dat helemaal niet zo moeilijk. Maar oei....daar wringt ook gelijk de schoen.

Excuses


Ja het staat er echt: de oplossing voor het krijgen van meer energie is niet ingewikkeld. Maar alleen ALS je de juiste stappen zet. Want wat nou als je de stappen NIET zet? Kom je dan vanzelf lekkerder in je vel te zitten, krijg je automatisch meer energie? Meestal niet. Sterker nog, ik zie vooral mensen die steeds minder energie overhouden. Tijd dus om er iets aan te doen zou je zeggen.

Toch zie ik een hoop mensen die geen actie ondernemen. Als ik vraag waarom niet, dan krijg ik vaak te horen dat er toch niets aan te doen is. Of dat ze niet zeker weten of anders gaan eten wel de oplossing is. Ook geven mensen aan er echt geen tijd en/of geld voor te hebben, want gezond eten is duur een gezonde maaltijd koken kost veel tijd.

Dat doet een beetje pijn


Ai, dat zijn uitspraken die toch een beetje pijn doen bij mij.
Ze zijn namelijk niet waar!
Want hoezo moet je ermee leren leven? Een scheve tand, rare tenen, het feit dat je ontembare krullen hebt of juist veel te steil haar, daar moet je mee leren leven. Hoewel er voor al deze ‘problemen’ een oplossing is, zorgen ze over het algemeen niet voor heel veel last.
Een gebrek aan energie, regelmatig hoofdpijn, last van appelflauwtes, altijd maar ‘moeten’ eten, stemmingswisselingen, hormonale klachten, niet kunnen afvallen enz. Daar kan je wel behoorlijk last van hebben…

Omdat je niet alles kunt doen wat je zou willen – want moe of hoofdpijn. Of omdat je altijd maar moet eten en zonder eten niet functioneert – want anders krijg je een appelflauwte, kan je je niet meer concentreren, of ben je ineens niet meer te genieten (hallo stemmingswisselingen). Dat zijn best vervelende dingen, toch? En hier hoef je dus niet mee te leren leven. De praktijk leert dat meer dan 80% van deze klachten door voeding veroorzaakt wordt. Dat betekent ook dat ze met het aanpassing van je voeding weer opgelost kunnen worden.

Wat jij belangrijk vindt


En hoe zit het dan met geen tijd of geen geld? Dat is een kwestie van prioriteit. Echt, ik vind dit een net zo’n verschrikkelijke uitspraak als jij, maar hij is zo ontzettend waar…
Geen geld om aan je gezondheid te werken? Maar wel voor een dure telefoon/auto/computer/Ipad/vakantie? Geen tijd om goed eten voor jezelf en je gezin klaar te maken? Maar wel om te Facebooken/series te kijken/doelloos te internetten/te appen?
Niet dat je geen recht hebt om van bovenstaande dingen te genieten hoor, maar ik wil je gewoon duidelijk maken dat het gaat om het maken van keuzes (prioriteiten dus ;-). Daarnaast is een gezonde leefstijl echt niet zo duur en hoef je voor een fatsoenlijke maaltijd niet ineens uren in de keuken te staan.

Dus denk jij dat er geen oplossing is voor jouw klachten? Dat je niet genoeg tijd of geld hebt om gezond te eten? Twijfel je of het wel zin heeft om je eetgewoontes aan te passen? Dan vraag ik me af: zijn het stiekem niet gewoon excuses om geen actie te hoeven ondernemen…?

Loop jij wel de goede kant op?


Het kan zo zijn dat jij bovenstaande leest en je je daar totaal niet in herkent. Misschien ben jij iemand die juist wel haar eetgewoontes al heeft aangepast. Je bent overgestapt op speltbrood, snoept zelden, gebruikt geen pakjes en zakjes, gebruikt veel verse ingrediënten, eet veel groente enz. Jij weet het zeker: ik eet gezond!

Ondanks al die inspanningen zie je geen/weinig resultaat en heb je nog niet de energie die je zou willen hebben. Je bent je wel beter gaan voelen, maar echt het gevoel van ‘goh wat bruis ik van de energie’, dat heb je nog niet bereikt.
Dan is natuurlijk de vraag of de stap(pen) die je gezet hebt voor JOU wel de JUISTE stappen waren – hierin zie ik het namelijk regelmatig mis gaan. Zeker als je al het een en ander geprobeerd hebt kan je het gevoel krijgen je klachten niet veroorzaakt worden door wat en hoe je eet. Maar de kans is groot dat wanneer ik aan jou vraag wat er zoal op je bord ligt, ik toch wel een hoop ruimte voor verbetering zal zien. Tja, dat klinkt niet echt aardig, maar het is niet bedoeld als een veroordeling, het is een constatering :-). Maar het is wel fijn, want dat betekent dat er iets aan gedaan kan worden.

Tijd voor verandering


Moraal van dit verhaal is ten eerste: zet die stap! Want alleen zo kom je erachter wat voor jou het resultaat zal zijn.
Daarnaast is het is mijn ogen belangrijk om als je aan de slag gaat te kijken wat voor jóu werkt. Jij bent de enige die kan ervaren of je ergens juist meer of minder energie door krijgt.

Voor beide geldt: als je vast loopt, of geen idee hebt wat goede voeding voor jou kan zijn, of geen idee hebt waar je moet beginnen – schakel dan gewoon de hulp in van iemand die daar verstand van heeft. Daarvoor zijn er professionele (orthomoleculaire) therapeuten! Ik ben tenslotte met mijn scheve tanden ook naar de orthodontist gegaan en niet naar mijn buurvrouw/collega/vriendin, zelfs mijn tandarts (die toch aardig wat over tanden weet), heeft mijn doorverwezen naar de specialist.

Insuline resistentie test