Medicijnen genezen niet, ze bestrijden symptomen


Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking gebruikt medicijnen. Maagzuurremmers, cholesterolverlagers, pijnstillers, bloeddrukverlagers, antibiotica, antidepressiva...

Voor (bijna) elke kwaal is er wel een pilletje. Deze medicijnen zorgen ervoor dat wij met zijn allen langer leven. Maar de vraag is - Genezen deze medicijnen de kwaal? Of bestrijden ze alleen de symptomen?

Symptoombestrijding


Medicijnen zijn niet bedoeld om jou te genezen. Ze zijn gemaakt om de symptomen te bestrijden*. Ja, je leest het goed.

Even een paar voorbeelden:

  • Hoofdpijn en krampen tijdens je menstruatie. Een van de medicijnen daarvoor is een paracetamol. Gelukkig werkt het bij de meeste vrouwen zo dat de pijn daadwerkelijk minder wordt. Probleem opgelost zou je denken…Niets is minder waar, want hoe gaat het volgende maand? Heb je dan weer last van hoofdpijn en krampen? Misschien dat deze pijnen de ene maand erger zijn dan de anderen. Maar voor de meeste vrouwen die er last van hebben geldt: de krampen en de hoofdpijn zijn een terugkerend probleem.
  • Hoge bloeddruk. Daar zijn verschillende medicijnen voor. Plaspillen, bètablokkers. Zij zijn gemaakt om je bloeddruk te verlagen. En werken ze? Jazeker, bij de meeste mensen zie je dat de bloeddruk daadwerkelijk daalt. Maar, wat gebeurt er als je stopt met de medicatie? Juist, dan schiet je bloeddruk weer omhoog.

Zo zie je, deze medicijnen onderdrukken de symptomen. De pijn wordt minder. De bloeddruk daalt. Maar is met deze pillen ook de oorzaak aangepakt? Nee, want het probleem blijft terug keren. Ik noem nu deze twee als voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor een groot deel van de medicijnen*. Helaas.

Wil jij weten WAAROM je ergens last van hebt?


Pijn is vervelend, dus als jij daarvoor een paracetamol slikt is dat prima. Een hoge bloeddruk is onder andere slecht voor je bloedvaten. Dus om schade te voorkomen krijgen mensen bloeddrukverlagers. Allebei logisch en niets mis mee.

Maar… wat zou het mooi zijn om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Zodat je kan stoppen met die pillen. Wil jij weten waar jouw pijn vandaan komt? En dan bedoel ik pijn in de breedste zin van het woord. Vermoeidheid is ook een vorm van pijn. Net zoals een constant hongergevoel, appelflauwtes, ongewenst overgewicht, onvruchtbaarheid, PMS… Alles waar jij last van hebt is een pijn. Als je weet waar jouw ‘pijn’ vandaan komt kan je namelijk actie ondernemen om er iets aan te doen.

Is het zo simpel?


Ja. En nee.
Ja het is zo simpel. Als je weet wat de pijn veroorzaakt kan je deze aanpakken en zo van je pijn afkomen.
En nee, het is niet altijd even simpel. Soms is best even puzzelen is voordat je de daadwerkelijke oorzaak gevonden hebt.

Maar het is niet onmogelijk. Sterker nog, bij veel symptomen is er heel goed bekend wat de oorzaak is. Helaas is onze gezondheidszorg niet ingericht op het aanpakken van het probleem. Het is gespecialiseerd in het bestrijden van symptomen.

Hoe dit komt laat ik in het midden. Het is niet mijn bedoeling om een discussie uit te lokken over wie er eventueel ‘schuldig’ is aan dit beleid. Zijn het de medicijnfabrikanten (die geld willen verdienen)? Zijn het de patiënten (die liever een pilletje slikken in plaats van hun leefstijl aanpassen)? Het doet er niet toe.

Het is jouw keuze


Wat er wel toe doet is welke keuze jij maakt. Kies jij ervoor om dat medicijn te slikken? Als het nodig is de rest van je leven? Of ga jij liever op zoek naar de oorzaak? En daarmee dus ook de oplossing?

Wat je ook doet, het is jóuw keuze. Het is ook jouw lijf, jouw gezondheid en jouw leven. Daar ben jij de baas over, dus welke keuze je ook maakt, het is voor jouw de juiste keuze. Wat anderen er ook van mogen vinden.

Mijn keuze...


Ik kies ervoor om op zoek te gaan naar de oorzaak. Om op die manier het probleem op te lossen. Zodat je van je klachten af komt. Dat heb ik voor mijzelf gedaan en dat doe ik dagelijks voor mijn cliënten. Dat is waar ik me goed bij voel. Het is ook waar ik achter sta.

Tot een aantal jaar geleden had ik altijd paracetamol bij me. Want ik had regelmatig last van hoofdpijn en PMS. Ik slikte elke maand een hele strip met paracetamollen. Maar de afgelopen 4 jaar heb ik er 0 geslikt. NUL ja. Ik heb ze simpelweg niet meer nodig. Ik heb de oorzaak van de pijnen aangepakt en zo het probleem opgelost.

Ik geloof er in dat het overgrote deel van de klachten opgelost kan worden door beter te eten, door minder stress en een gezondere leefstijl. In mijn praktijk richt ik me specifiek op vrouwen die last hebben van vermoeidheid, een gebrek aan energie. Die last hebben van appelflauwtes en stemmingswisselingen. Vrouwen waarbij het niet lukt om af te vallen, die constant honger hebben. Die door al deze symptomen niet lekker in hun vel zitten.

Ondertussen heb ik al heel wat vrouwen mogen helpen. Zij voelen zich fitter, hebben meer energie, vallen eindelijk af, hoeven niet meer de hele dag door te eten (snaaien). Dus ik geloof niet alleen dat het werkt. Ik weet dat het werkt. Het is voor mij elke dag weer bijzonder dat ik deze vrouwen mag helpen.

Gratis adviessessie


Lukt het jou niet om van die vermoeidheid af te komen? Wil jij meer energie, maar weet je niet hoe? Vraag je je af wat de oorzaak is van jouw gezondheidsklachten? En wil je het probleem oplossen?

Vraag dan een gratis adviessessie aan via info@voedingiskracht.nl.
Elke maand maak ik tijd vrij in mijn agenda om 7 mensen gratis tips en advies te geven. Ik kijk dan mee naar jouw  persoonlijke situatie en adviseer wat voor jou zinvolle stappen zijn. Waar moet je op letten? Wat is een mogelijke oorzaak van jouw klachten? Ik help je op weg!

Ook jij kan een gratis sessie aanvragen. Stuur mij een mailtje: info@voedingiskracht.nl. Ik laat je dan zo snel mogelijk weten of jij 1 van de 7 bent.

Goed om te weten:

  • Een gratis adviessessie vindt plaats via skype. Je hoeft er de deur niet voor uit. Geen skype? Het is een heel makkelijk en gratis programma. Bij uitzondering is een telefonische sessie ook mogelijk.

* Je zult mij nooit horen zeggen alle medicijnen per definitie slecht zijn. Dankzij medicijnen kunnen  bepaalde ziektes worden bestreden. In sommige gevallen zijn ze letterlijk levensreddend. Ik wil je wel laten nadenken over de vraag “Waarom heb ik deze klachten? Wat kan ik er zelf aan doen om van die klachten af te komen?”

Insuline resistentie test