Koolhydraatarm eten ongezond? Misvattingen over minder koolhydraten eten…


Ik zie veel misverstanden over het eten van koolhydraten. Wat is nou precies het verschil tussen koolhydraten, suiker, glucose en dat soort dingen? En is koolhydraatarm en ketogeen hetzelfde?

Niet alleen in gesprekken met mijn cliënten merk ik dat er veel verwarring is. Ook zie ik in krantenartikelen en andere media ongenuanceerde (of soms gewoon foute) opmerkingen staan over het wel of niet eten van koolhydraten...

"Foutje" nummer 1 - ik ben gestopt met koolhydraten eten


Wat ik mensen vaak hoor zeggen is: ik eet geen koolhydraten meer. Ehm, dat kan niet. Tenminste, theoretisch gezien zou het wel kunnen… Als je niets anders zou eten dan roomboter, vlees en olijfolie ;-). Want daar zitten geen koolhydraten in. Maar dat doet natuurlijk niemand (hoop ik).

Wat vaak gedacht wordt, is dat alleen brood, pasta, rijst, aardappelen, crackers, snoep en dat soort dingen koolhydraten bevatten. Maar ze zitten in veel meer voedingsmiddelen… Wat dacht je van groente, fruit, zeewier, noten, zaden & pitten en zuivel? Zelfs als je alle granen en suiker uit je dieet zou schrappen krijg je nog koolhydraten binnen.

Is dat een probleem?
Nee helemaal niet! Sterker nog: koolhydraten heb je gewoon nodig. Je lichaam gebruikt ze onder andere voor het aanmaken van energie. Maar ook worden bepaalde koolhydraat verbindingen gebruikt als signaalstofjes op je cellen.

Koolhydraten, suiker, glucose - wat is het verschil?


Ik kan daar een heel verhaal van op zijn minst drie A-4tjes van maken, maar dat zal ik je besparen ;-). Dit is de kort-en-bondig-versie:

  • Koolhydraten zijn, naast eiwitten en vetten, een van de 3 macronutriënten in ons eten.

  • Koolhydraten zijn ketens aan elkaar gekoppelde suikermoleculen (sachariden).

  • In je lijf worden (tijdens de vertering) die lange ketens in kleine stukjes ‘geknipt’ zodat je enkelvoudige moleculen overhoudt (monosachariden).

  • Glucose is een van de 3 soorten monosachariden. De andere 2 zijn fructose (fruitsuiker) en lactose (melksuiker).

  • Glucose wordt opgenomen in je bloed. Het gehalte aan glucose in je bloed is je bloedsuikerspiegel (bloedglucosespiegel).

  • Van deze glucose kan je lijf energie maken. Dit is de glucose verbranding, ook wel koolhydraat verbranding genoemd.

  • Suiker is datgene wat we in de koffie of thee doen. Suiker bestaat voor 99% uit koolhydraten (die andere procent is water). De standaard witte tafelsuiker is opgebouwd uit 2 moleculen: 1 glucose + 1 fructose

"Foutje" nummer 2 - Koolhydraatarm en ketogeen zijn hetzelfde


Er is ook veel verwarring over de verschillende diëten merk ik. Laats zag ik in een krantenartikel dat een koolhydraatarm (kh-arm) dieet gelijk werd gesteld aan een ketogeen dieet. Maar dat is niet per definitie zo.

Bij een kh-arm dieet wordt er vaak strikt op de inname van de koolhydraten gelet. Naast granen, suiker, alcohol en dergelijke worden ook groente en fruit met een relatief hoog gehalte aan koolhydraten gemeden. Denk aan (zoete)aardappel, pastinaak, gekookte wortelen, mais, pompoen, banaan… Zo kom je vaak uit op minder dan 10-20% koolhydraten van wat je totaal eet.

Bij een ketogeen dieet is het uitgangspunt om heel veel vetten te eten. Meestal zo’n 60-80%. Daardoor zal je automatisch veel minder koolhydraten gaan eten.

Zo lijken kh-arm en ketogeen op elkaar, maar ze hoeven niet hetzelfde te zijn. Als je koolhydraatarm eet kan je ervoor kiezen om daarnaast ook weinig vetten te eten. Je dieet is dan arm aan zowel koolhydraten als vetten. Of dit laatste verstandig is laat ik voor nu even buiten beschouwing ;-). Maar je ziet dat dat dus niet per se hetzelfde is als ketogeen.

Koolhydraatbeperkt?


Ik ben geen voorstander van een langdurig kh-arm (minder dan 10-20% koolhydraten) of een ketogeen (meer dan 60% vetten) dieet. Voor een kortere periode is het voor sommige mensen ideaal, maar maak er geen nieuwe leefstijl van. In mijn ogen kom je bij beide diëten op de lange duur voedingsstoffen te kort.

Ik kan wel iedereen aanraden om minder koolhydraten te eten. Gemiddeld bestaat 60-80% van wat we eten uit koolhydraten. Dat is te veel. Een veel voorkomend gevolg van deze overdaad aan koolhydraten is insuline resistentie, wat o.a. zorgt voor schommelende bloedsuikerspiegels.

Hierdoor kan je last krijgen van vermoeidheid, bloedsuikerdipjes (wazig gevoel in je hoofd, chagrijnig worden, trillen, duizeligheid), zoete trek of veel trek in koolhydraten, overgewicht, altijd trek hebben enz. Insuline resistentie is vaak ook een oorzaak bij het ontstaan van PMS-klachten en darmklachten. Op de lange duur kan de insuline resistentie een risicofactor zijn voor o.a. Diabetes, hart- en vaatziekten, dementie, metabool syndroom en obesitas.

Je doet er dus goed aan om je koolhydraat inname te beperken. Richtlijn is 30-50% van wat je eet. De overige 50-70% komt uit eiwitten en vetten. Ik noem dit koolhydraatbeperkt eten.

"Foutje" nummer 3 - Alleen minder koolhydraten eten als je wilt afvallen


Vaak wordt gedacht dat minder koolhydraten eten alleen zinvol is voor mensen die willen afvallen. En inderdaad, minderen zorgt bij veel mensen dat ze binnen een maand al de eerste kilootjes kwijt zijn. Maar dat is niet het enige wat je ermee bereikt.

Minder koolhydraten is een van de dingen die je kunt doen om van de insuline resistentie af te komen en dus je bloedsuikerspiegels weer in het gareel te krijgen. Zo zorg je ervoor dat je weer meer energie krijgt. Dat je geen last meer hebt van dat draaierige gevoel of die slappe knietjes als je trek hebt. Dat je niet chagrijnig wordt als je een tijdje niet gegeten hebt. Dat je niet meer constant trek heb en af kunt rekenen met die snaaibuien. Dat je lijf weer fit en gezond wordt. Zodat ook je PMS-klachten verminderen en je opgeblazen buik verdwijnt.

Herken je deze “vage” klachten? Vraag dan de gratis test aan (klik op de afbeelding hieronder om hem aan te vragen). Je ontvangt ook tips voor het krijgen van meer energie!

Insuline resistentie test