Wat is orthomoleculaire geneeskunde? Voedingsgeneeskunde!


Omdat ik regelmatig de vraag krijg "orthomowat...geneeskunde, wat is dat?" leek het me handig om het gewoon eens uit te leggen.
Orthomoleculaire geneeskunde wordt ook wel voedingsgeneeskunde genoemd. Dit dekt redelijk het werkgebied van een orthomoleculair therapeut, maar dat is niet het enige. Wat houdt het precies in?

Voedingsgeneeskunde


In onze voeding kan onderscheid gemaakt worden tussen macro- en micronutriënten. Onder de macronutriënten vallen de koolhydraten (brandstof voor snelle energie), vetten (bouwstof en brandstof voor duurzame energie) en eiwitten (bouwstof).

Micronutriënten zijn vitamines, mineralen, spoorelementen en andere secundaire plantenstoffen. Dit zijn de kleinere organische stoffen uit onze voeding. Zonder micronutriënten kunnen vele processen in ons lichaam niet juist worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan magnesium dat nodig is om de aangemaakte energie vrij (en dus bruikbaar) te maken.

Je kunt je dus wel voorstellen dat het eten van volwaardige voeding met de juiste verhoudingen macro- en micronutriënten belangrijk voor je is. De huidige Westerse voeding bevat veel brood/granen/pasta/rijst, zuivelproducten, zout, plantaardige olie, geraffineerde suiker, vet vlees en alcohol. Ruim 72% van de voedingsstoffen die de huidige calorische inname bepalen heeft niets meer te maken met de onze oorspronkelijke (oer)voeding. Zeker de laatste paar honderd jaar zijn er grote veranderingen geweest in de omgeving, voeding en beweging van de mens. Steeds vaker komt er uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen (verkeerde) voeding en ziekten…

De therapie


Bij orthomoleculaire therapie gaat het om het bereiken en behouden van een optimale gezondheid. Er wordt gekeken naar welke stoffen jouw lichaam (moleculen) nodig heeft om goed (ortho) te kunnen functioneren. Het is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van je gezondheidsklachten en niet alleen op symptoombestrijding.

Je lichaam is zeer goed in staat om zichzelf te herstellen op het moment dat het de juiste voedingsstoffen krijgt. Daarom wordt er gekeken naar jou als persoon en alle aspecten van jouw leven worden bij de behandeling betrokken. Je krijgt niet een standaard dieet mee naar huis, want de individuele voedingsbehoeften verschillen. Eventuele grote tekorten of verstoringen in het lichaam worden opgelost door het gebruik van supplementen. Naast voedingsadvies krijg je ook advies over het aanpassen van je bewegingspatroon en leefstijl.

De orthomoleculaire praktijk - Voeding is Kracht


Je merkt om je heen dat steeds meer mensen zich bewuster worden van wat ze eten en ook gezonder willen gaan eten. Misschien wil jij dat ook?

Op het internet is veel informatie te vinden over gezonde voeding, maar alle berichten lijken elkaar tegen te spreken. Wat is nu gezonde voeding?
Voeding is Kracht vindt: Gezonde voeding is voeding die bij jouw lichaam past!
Als orthomoleculair therapeut help en begeleid ik jou bij de zoektocht naar wat de juiste voeding voor jouw lichaam is!

Is het ook voor mij geschikt?


Voeding is Kracht is er voor jou als je:

  • Weer genoeg energie wilt hebben om je dag door te komen
  • Bewuster wilt gaan eten om je fitter te voelen en beter in je vel te zitten
  • Die paar kilo maar niet kwijt raakt en je niet snapt waarom het niet lukt
  • Weer controle wilt krijgen over je eigen gezondheid
  • Last hebt van een constant hongergevoel en daar vanaf wilt
  • Vage klachten hebt waar je niet van af komt – en je (huis)arts je niet verder kan helpen

Dan is het aanpassen van je voeding is dan een slimme stap.

Wil je weten wat je kunt doen om lekker in je vel te komen zitten? Wil jij weer meer energie krijgen? Vind je het lastig om je eetgewoontes aan te passen? Of heb je andere vragen?

Vraag dan een gratis adviessessie aan via info@voedingiskracht.nl. In 20 minuten help ik je verder op weg en krijgt je direct minimaal 2 waardevolle tips waarmee je aan de slag kunt om je gezondheid te verbeteren!

Goed om te weten:

  • Ik heb elke maand plek voor maximaal 7 gratis adviessessie. Dus stuur me een mailtje waarom jij graag zo’n gratis sessie zou willen hebben en ik laat je weten of je een van de 7 bent info@voedingiskracht.nl
  • Een gratis adviessessie vindt plaats via skype. Je hoeft er de deur niet voor uit. Geen skype? Het is een heel makkelijk en gratis programma. Bij uitzondering is een telefonische sessie ook mogelijk.

 

Insuline resistentie test