Mijn beperkende overtuiging: ik moet er mee leren leven…


Heel lang heb ik deze zin geloofd als het ging over mijn gezondheid: ik moet er maar mee leren leven.
Klinkt deprimerend hè? Nou zo voelde het ook een beetje...

Jonge meidenkwaal


In mijn tienerjaren ben ik regelmatig bij de huisarts geweest. Ik had namelijk een hele batterij aan klachten: hoofdpijn, PMS-klachten, flauwvallen en vermoeidheid. Ik voelde me beroerd en futloos, de ene dag net wat erger dan de andere. En daar wilde ik vanaf. Ik wilde me graag weer goed voelen.

Maar dat was nog niet zo makkelijk. Naast bezoekjes aan de huisarts werden er ook testen en onderzoeken gedaan. Wat bleek? Er was geen verklaring te vinden voor mijn klachten. De letterlijke tekst die ik te horen kreeg was: het is een jonge meidenkwaal, je groeit er vanzelf overheen.

Pfff, oké, dan wacht ik wel af tot ik geen jonge meid meer ben…

Van jonge meid naar jonge vrouw


Op mijn 23ste was er nog altijd geen verbetering en ik begon me af te vragen wanneer je nou ‘jonge meid’ af was. Waar ligt die leeftijdsgrens? Moest ik gewoon nog een paar jaar wachten?

Ik wachtte en wachtte. Totdat ik dacht: ik ben nu toch echt geen jonge meid meer. Ik ben een jonge vrouw! Maar wacht even…Ik ben nog steeds moe, heb nog steeds hoofdpijn, mijn PMS-klachten zijn alles behalve verdwenen en flauwvallen doe ik ook nog steeds. Blijkbaar ben ik er niet overheen gegroeid. Gaat dat ooit nog gebeuren?

Ik moet er mee leren leven


Ik had me er ondertussen bij neer gelegd: dit is wie ik ben, dit is hoe ik me voel en dit is wat ik daarmee wel en niet kan doen. Zo kon ik prima studeren, maar niet intensief sporten. Ik kon veel en vaak eten, 3 uur niet eten lukte niet. Leuke dingen doen kon, maar als ik ongesteld was niet.

Op een dag (zo klinkt het net een sprookje en dat is het misschien ook wel, want hier verschijnt mijn fee op het toneel 😉 kwam ik vanwege schouder-, nek- en rugklachten bij een BSR-therapeute terecht. En niet zomaar eentje… Deze vrouw had ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut gedaan. Zij hoorde mijn verhaal aan en zei: “het klinkt alsof je insuline resistent bent. Ga dit boek maar lezen”. Ik las het boek (Oerslank van Yvonne van Stigt) en er vielen me toch een stapel kwartjes…

Ik had in 1 klap een verklaring voor een groot deel van mijn klachten én er stond ook heel duidelijk in dat boek dat insuline resistentie omkeerbaar was. En dat je op die manier van je klachten af kon komen. Wow! Dat is beter dan wachten totdat je eroverheen gegroeid bent.

Het sprookje voltrok zich: Ik ging aan de slag en voelde me elke week, elke maand weer beter worden.

Beperkende overtuigingen


Doordat ik me erbij neergelegd had dat ik met mijn klachten moest leren leven heb ik nooit gezocht naar een oplossing. Dat is trouwens niet helemaal waar. Ik volgde al jaren de toen algemene adviezen bij hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegels). Daarmee was het leefbaar, maar werd het niet beter. Omdat het leefbaar was en ik niet beter wist dan “dat dit het was”, heb ik niet verder gezocht.

Totdat ik dus de overtuiging kreeg dat het wel mogelijk was. Dat ik met voeding & leefstijl mijn gezondheid kon verbeteren. Die boodschap heeft ervoor gezorgd dat ik me er in vast beet. Dat ik de boel omgooide. Met als resultaat dat ik meer energie kreeg, mijn PMS-klachten en hoofdpijn minder werden. Ook viel ik veel minder vaak flauw.

Ik moet er maar mee leren leven is, zoals je ziet, een hele verlammende en beperkende overtuiging. En dat wat je gelooft heeft heel veel invloed heeft op wat je doet. Wat je doet heeft vervolgens invloed op hoe je je voelt.

We hebben allemaal overtuigingen over onze gezondheid. De ene zijn positief en deze ondersteunen/voeden dan ook je gezondheid. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben gezond
 • Als ik een nacht niet goed geslapen heb, heb ik nergens last van
 • Ik heb altijd genoeg energie
 • Ik voel me goed
 • Ik ben blij met mijn lijf

Andere kunnen je dus ontzettend tegenwerken:

 • Ik ben nou eenmaal moe aan het einde van de dag
 • PMS-klachten zijn normaal, heel veel vrouwen hebben er last van
 • Er is geen oplossing voor mijn hoofdpijn
 • Ik heb geen tijd om gezond te koken
 • Ik kan het (sporten, gezond eten, voldoende ontspannen enz.) niet volhouden
 • Ik kom nooit van mijn suikerverslaving af
 • Ik heb altijd weinig energie
 • Het lukt me niet om op tijd naar bed te gaan
 • Ik maak me gewoon snel druk om dingen
 • Het lukt niet om te stoppen met piekeren en malen
 • Ik heb de pil/het spiraaltje nodig om mijn menstruatie normaal te houden

Je zou jezelf ontzettend helpen als je deze negatieve overtuigingen los laat. Gooi ze de deur uit en vervang ze voor mooie, positieve en voedende overtuigingen.

Insuline resistentie test