Het gezond-leven-recept van Voeding is Kracht


Ik wil graag mijn gezond-leven-recept met jou delen.

Allereerst is het misschien handig om duidelijk te hebben wat gezondheid is. De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft het als volgt: Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.

Oftewel: je goed voelen in de breedste zin van het woord. Dat is dus meer dan alleen maar "niet ziek" zijn ;-).

Nu is de vraag: hoe word en blijf je gezond? Dit zijn de ingrediënten van mijn recept...

Een flinke dosis gezonde voeding


Tja, hoe kan het ook anders. Gezond eten is natuurlijk een van de hoofdingrediënten van dit recept. Je lijf heeft namelijk brandstof nodig, vitamines, mineralen en nog veel meer. Zo kan zij energie  maken, bewegen, denken en bijvoorbeeld hormonen, enzymen en andere stofjes in je lichaam aanmaken.

Als je niet eet wat jouw lijf nodig heeft is het wel erg lastig om echt gezond te worden en te blijven.

Een handvol beweging


Je lijf is er niet voor gemaakt om de hele dag stil te zitten. Echt niet. Toch zit het overgrote deel van Nederland veel te veel. Reken voor de gein eens uit hoeveel uur per dag jij op je kont zit

En, hoe lang is dat? 10 uur, 12 uur of misschien nog langer? Een paar uurtjes per week naar de sportschool gaan is niet genoeg om al dat zitten te compenseren. Je kunt er veel beter voor zorgen dat je niet te lang achter elkaar stil zit (achter je bureau, in de auto, op de bank…). Elke 30-60 minuten even 5 minuten in beweging komen doet een hoop goeds voor je lijf (en je hoofd). Probeer het maar eens uit!

Een eetlepel kortdurende stressprikkels


Hè, wat? Stressprikkels? Dat is toch helemaal niet gezond?
Ik weet het, stress heeft vaak een negatieve bijsmaak. Stress moet je ten alle tijden voorkomen, want het is slecht voor je…

Nou, daar wil ik graag even wat nuancering in aanbrengen. Er staat kortdurende stressprikkel. Dat is heel wat anders dan langdurige stress (wat inderdaad funest is voor je gezondheid).

Kortdurende stressprikkels zijn juist heel gezond. Denk aan: een moment van koude (ijsbad) of hitte (sauna), een keertje honger (intermitterend vasten) of dorst hebben, een moeilijke rekensom onder tijdsdruk moeten maken enz.

Waarom dit gezond is? Omdat je zo je lichaam traint om flexibel om te gaan met deze stressprikkels. Hoe flexibeler je bent (lees: hoe minder je van slag raakt van deze prikkels) des te gezonder ben je.

Een goede scheut ontspanning


O, wat ken ik veel mensen die altijd maar doorgaan. Die zoveel te doen hebben dat de enige momenten dat ze tijd voor zichzelf hebben is als ze slapen of op de wc zitten (en dan ook nog niet altijd – mensen met kleine kinderen weten wat ik bedoel ;-).

Ook als je geen stress ervaart is het belangrijk om te ontspannen. Om even niets te (hoeven) doen en tot rust te komen. Je kunt simpelweg niet uur na uur in de doe-stand staan. Dus plan tijd in om te ontspannen.

En ja, sporten kan ook heel ontspannend werken, maar dat is niet wat ik bedoel… Lees een boek, mediteer, laat je masseren, ga naar de sauna (heb je gelijk een kortdurende stressprikkel te pakken ;-), ga naar buiten, maak een puzzel, ga in bad of doe gewoon even helemaal niets.

Een snufje sociaal contact


k vind het persoonlijk heerlijk om alleen te zijn. Ik heb echt tijd voor mijzelf nodig (daar ben ik vast niet de enige in, toch?). Er zijn zelfs avonden dat ik de gordijnen dicht doe en mijn telefoon en de deurbel uitzet zodat ik niet gestoord kan worden.

Toch zou ik het verschrikkelijk vinden om altijd alleen te moeten zijn. Wij zijn gezelschapsdieren en je kunt letterlijk ziek worden van eenzaamheid. Nou zal het bij de meesten zo’n vaart niet lopen, maar iedereen heeft mensen om zich heen nodig.

Familie, vrienden, collega’s, buren of de vrouwen die je tegenkomt bij de yoga (of ander clubje)… Je kunt niet zonder ze. Met fijne sociale contacten ben je gezonder.

Maak het af met een flinke klodder zelfliefde


Van jezelf houden dus. Dit is het laatste ingrediënt, maar daardoor niet minder belangrijk.

Helemaal tevreden zijn met wie en hoe jij bent is soms best een uitdaging. Vaak zijn we wel blij met onze positieve eigenschappen, maar proberen we onze minder fijne kanten te verdoezelen of te onderdrukken. Maar niemand is perfect en dat is dus precies goed.

Zelfliefde betekent dat je jezelf geluk & gezondheid gunt. Dat je goed voor jezelf zorgt, opkomt voor jezelf wanneer dat nodig is enz.  Het is misschien dus wel het allerbelangrijkste ingrediënt…

Moeilijkheidsgraad van dit recept


Kan je een van deze ingrediënten weglaten? Nou, eigenlijk niet. Misschien dat je het wel overleefd als je een periode niet heel erg gezond eet, maar ben je dan écht gezond (oftewel: voel je je dan fit en happy)? Of voel je je dan middelmatig gezond? Waarschijnlijk het laatste. Voor de andere ingrediënten geldt natuurlijk hetzelfde.

Wat betreft moeilijkheid krijgt dit recept 5-sterren. Het is namelijk niet zo dat als je 1 dag gezond hebt gegeten, genoeg hebt bewogen én voldoende sociaal contact hebt gehad je er dan bent. Wat dit recept lastig maakt, is dat het een dagelijks onderdeel van je leven zou moeten zijn. Tenminste als jij je nu eens echt goed (in de breedste zin van het woord) wilt voelen.

Waarschijnlijk zijn er vlakken waarop je al heel goed bezig bent. Maar misschien zijn er ook wel punten die meer aandacht nodig hebben. Het is aan jou om te bepalen waarmee je aan de slag wilt! Vergeet daarbij niet dat het niet in 1x perfect hoeft. Doe het gerust in stapjes (heeft ook weer iets met zelfliefde te maken ;-).

Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?


Kijk, dat is nou precies waar ik je mee kan helpen :-D.
Naast praktische voedingstips help ik je ook met hoe je slim kunt bewegen, hoe je zorgt voor die ontspanning en we gaan aan de slag met die zelfliefde. Kortom ik help je met het hele recept!

Wil je een keer vrijblijvend hierover kletsen? Maak dan een bel- of skype afspraak. info@voedingiskracht.nl of vul het contactformulier in.

 

Insuline resistentie test