Waarom je (groene) smoothie niet perse gezond is


Smoothies zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het veelgehoorde "getsie wat heb jij voor een groene smurrie bij je" is vervangen door "wat zit er vandaag in je smoothie?". Er zijn websites met een grote variatie aan smoothie recepten en er zijn kant-en-klare smoothies te koop. En ja, ze zijn lekker. En makkelijk. Toch ben ik geen groot voorstander van (te veel) smoothies...

Voordelen van smoothies


Jaren geleden had ik nog nooit van groene smoothies gehoord. Een collega vertelde mij erover en deelde wat recepten. Zij vond ze heerlijk, en nu ze ze dagelijks dronk voelde ze zich ook een stuk fitter. Ook ik ben aan de slag gegaan en genoot meerdere keren per week van mijn groene (of oranje, rode en soms niet zo aantrekkelijke bruine) smoothie.

In de afgelopen jaren zijn smoothies steeds populairder geworden. En ik snap helemaal waarom:

 • Ze zijn erg lekker
 • Je kunt er volop mee variëren
 • Ze zijn snel en makkelijk te maken
 • Je krijgt in 1x een flinke dosis groente en fruit binnen (vitamines en mineralen!)
 • Ze  zijn makkelijk mee te nemen en op te drinken (handig voor in de auto ;-))

Ik stimuleer je regelmatig  om meer groente te eten, zie ook mijn 10 tips hiervoor. Tip #4 is het drinken van groene smoothies. Maar dus wel met kanttekening dat je hierin niet moet overdrijven…

Geniet maar drink met mate


Hoewel er aan die heerlijke smoothies veel pluspunten zitten, hebben ze ook een aantal minpunten. Het principe van een smoothie is dat je groente en fruit in een blender gooit, eventueel wat water erbij, blenden totdat alles vloeibaar is, et voilá, klaar ben je. Maar er zitten wat haken en ogen aan:

 • Je hoeft niet meer te kauwen. Lekker makkelijk toch? Hoor ik je denken. Maar dit is niet zo handig voor je kaakspieren. Spieren die je niet vaak genoeg gebruikt worden afgebroken. Dit doet je lijf om energie te besparen. Want waarom zou je spieren houden waar je toch niets mee doet? Dit werkt ook zo met je kaakspieren. Als je bijna niet hoeft te kauwen worden je kaakspieren slapper. En geloof me, dat is zonde.

 

 • Niet kauwen op je eten heeft nog een nadeel. Je slaat hiermee een belangrijke stap in je spijsvertering over. Als je kauwt worden je groente en fruit vermengd met speeksel. In speeksel zitten de eerste enzymen om je vertering te starten. Op het moment dat je alles zonder te kauwen doorslikt sta je 1-0 achter. Want zonder die voorvertering hebben je darmen meer werk. En als het te veel voor ze is krijg jij een opgeblazen gevoel…Erg vervelend.

 

 • Een smoothie zit vaak bomvol koolhydraten en deze worden vloeibaar extra snel opgenomen. Nou is het voor een keertje niet erg om veel koolhydraten binnen te krijgen. Maar koolhydraten worden omgezet naar glucose. Alle glucose die je op dat moment niet direct nodig hebt (om te verbranden en energie van te maken) wordt opgeslagen. Glucose kan op worden geslagen als glycogeen. Deze opslagcapaciteit is beperkt, wat er daarna nog overblijft wordt opgeslagen als vet. Zeker als je smoothie veel fruit bevat en maar een beetje groente wordt het een koolhydratenbom.

 

 • Je smoothie bevat al gauw 4-6 porties groente en fruit. Dit is veel meer dan je normaal in 1x zou kunnen eten, maar zo vloeibaar lukt het wel. Doordat je ineens die hele berg koolhydraten binnen krijgt stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Er wordt een stoot insuline aangemaakt (om de glucose op te nemen) wat als gevolg heeft dat je bloedsuikerspiegel weer hard daalt. Misschien wel te hard en wordt je bloedsuikerspiegel te laag. Je merkt dit aan het feit dat je duf wordt en geen energie meer hebt (after lunch dip). Als je al last hebt van bloedsuikerschommelingen dan is zo’n smoothie dus eigenlijk olie op het vuur gooien.

Ben je vaak moe, heb je regelmatig hoofdpijn, heb je vaak trek (met name in zoete dingen) of lukt het niet om af te vallen? Dan heb je mogelijk last van een schommelende bloedsuikerspiegel. Doe de test om te kijken of dat voor jou geldt. Je ontvang ook gelijk tips om van deze klachten af te komen.

Groentesappen


Ik heb het nu de hele tijd over smoothies, maar de laatste tijd zijn groentesappen ook erg in trek. Sapcentrifuges zijn in allerlei prijsklassen te verkrijgen. Extra uitgebreide slow juicers zijn ronduit duur. In mijn ogen is het zonde van je investering. Voor deze groentesappen geldt namelijk hetzelfde als voor smoothies. Je hoeft er niet op te kauwen en je drinkt vloeibare koolhydraten. Maar sapjes hebben nog een ander groot nadeel…

Je haalt namelijk de vezels uit je groente, wat er over blijft is sap. Na het persen houd je een bergje vezels over, pulp wordt het genoemd. Die vezels zijn juist een van de grote voordelen van het eten van groente en fruit! Ze zorgen voor een goede darmwerking, een langer verzadigd gevoel en met vezels erbij worden suikers minder snel opgenomen. Ontzettend zonde dus om deze eruit te halen.

Je kunt van het pulp crackers maken, of een (pasta) saus. Maar de vezels horen bij de koolhydraten en vitamines en mineralen in je sapje die je op dat moment drinkt. De natuur heeft groente en fruit expres gemaakt als pakketje mét vezels én koolhydraten. Dus ook al bewaar je een groot gedeelte van je pulp voor later, het is eeuwig zonde als je die vezels niet meteen opeet.

Dus weg met de sapcentrifuges! Als je dan graag vloeibare groente en fruit wilt eten, gebruik dan in ieder geval een blender of staafmixer zodat je de voordelen van de vezels behoudt.

Zo maak je je smoothie gezonder!


Oké ik ben dus geen groot voorstander van groene smoothies, maar dat betekent niet dat ik ze verban. Ze zijn gewoon makkelijk en lekker. Er zijn manieren om ze gezonder te maken:

 • Zorg voor meer groente dan fruit. Groentes bevatten namelijk over het algemeen minder koolhydraten dan fruit. Als je in het begin aan de smaak moet wennen bouw het gehalte aan fruit dan af. Laat uiteindelijk het fruit helemaal weg.
 • Voeg iets van vet toe. Je hebt vetten nodig om bepaalde vitamines en mineralen op te nemen. Denk aan kokos-, amandel-, lijnzaad- of olijfolie, ghee, kokosroom, volle Griekse yoghurt, noten en zaden en avocado. Wees vooral niet te zuinig met het vet.
 • Daarnaast zorgt het toevoegen van vet voor een langer verzadigd gevoel en laat het je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen.
 • Drink af en toe een groene smoothie (dus niet dagelijks) en zie het als  onderdeel van de maaltijd. Dus een goed gevulde omelet, stevige kipsalade of quiche met een (1!) glaasje smoothie.
 • Zorg dat er wat te kauwen valt. Dit kan je doen door pitten en zaden toe te voegen. Maar je kunt ook een gedeelte van je ingrediënten niet blenden, en in plaats daarvan in kleine stukjes snijden. Zorg er voor dat je smoothie even door je mond rolt zodat het zich kan vermengen met je speeksel.

p.s. Ben je vaak moe, heb je regelmatig hoofdpijn, heb je vaak trek (met name in zoete dingen) of lukt het niet om af te vallen? Dan heb je mogelijk last van een schommelende bloedsuikerspiegel. In dat geval zijn groene smoothies (tijdelijk) geen goed idee. Doe de test (gratis!) om te kijken of dat voor jou geldt. Je ontvang ook gelijk tips om van deze klachten af te komen.

Insuline resistentie test