Gezonder eten? Begin nu, want waarom zou je wachten?


Yes, december is begonnen. Het is de ultieme feestmaand. Ik ben absoluut geen winter/herfst persoon. Ik heb het liefst dat het alweer maart is, dat alles begint te bloeien en groeien. Maar december vind ik nog wel leuk.

Dat komt door die gezellige feestdagen én omdat ik mijzelf rond kerst en Oud en Nieuw altijd 2 weken vrij geef. We zijn dan heerlijk thuis. Spreken af met vrienden en familie. Lekker eten met elkaar. Beetje klussen en rommelen in huis. Veel lezen, spelletjes spelen en puzzels maken. Gewoon lekker knus. Daar kan ik me echt op verheugen.

Heeft dat nog wel zin om nu te doen?


Sinterklaas vieren wij niet, dus mijn feestperiode begint zaterdag 22 december. Dat is over 2 weken. Toch betrapte ik mij er vorige week op dat ik nu al bij bepaalde dingen denk ‘weet je wat, dat doe ik in januari wel’.

Niet per se omdat dat de tijd is van de goede voornemens (in mijn ogen kan je die op iedere dag van het jaar beginnen). Maar omdat ik denk ‘heeft het nog wel zin om dit nu te doen? Straks is het Kerstvakantie en dan… [een of ander excuus]’.

Nou zie ik heel veel mensen mensen om mij heen hetzelfde doen. We pakken december aan als een excuus om geen actie meer te hoeven ondernemen. Om geen dingen te hoeven veranderen.
En als dat een bewuste keuze is, dan is dat prima. Maar vaak is dat het niet. Vaak laten we de boel gewoon een beetje verslonzen aan het einde van het jaar. Gewoon omdat het kan (ik dus ook, niets menselijks is mij vreemd ;-).

Gisteren realiseerde ik me ineens dat dat ontzettend zonde is. Om te wachten met dat te doen wat ik graag wil doen. Alleen maar omdat het nu december is en de vakantie en de feestdagen eraan zitten te komen. Serieus, als ik het zo opschrijf klinkt het ontzettend suf, maar ik hoor zoveel mensen om mij heen hetzelfde zeggen: ‘Ik wil wel…, maar dat komt in het nieuwe jaar wel…’

Uitstelgedrag


Maar waarom zou je nog 3 weken wachten? Waarom stel je het uit tot januari? Waarschijnlijk heb je daar (net als ik) niet echt een goede reden voor. Het is dus een typisch gevalletje van uitstelgedrag.

Een van de dingen die ik aan het uitstellen was, is dat ik weer een gratis online workshop wilde geven (want, hoewel ik dat leuk vind om te doen, is het ook altijd wel een beetje spannend :-). Maar ik dacht ‘wie gaat zich daar nu in december voor inschrijven?’ Dan zit ik straks in mijn eentje tegen zo’n scherm te kletsen en niemand die luistert…

Toch heb ik vorige week kenbaar gemaakt dat er weer een workshop komt en de eerste zijn inschrijvingen al binnen. Mijn gedachte ‘het heeft nu geen zin’ klopt dus niet.

Beginnen met gezond eten tijdens deze feestmaand?


Met gezond eten zie ik ook veel mensen hetzelfde doen. Ze gebruiken de decembermaand als excuus. ‘Nee, met al die feestdagen is het niet handig om te beginnen, want straks met kerst…’

Maar als je het nu even heel objectief bekijkt. Hoeveel feestdagen bevat december dan werkelijk? Eerste & tweede Kerstdag, misschien een sinterklaasavond als je dat gevierd hebt en  natuurlijk Oudejaarsdag. Dat zijn 4 feestdagen… In een maand met 31 dagen… Dan blijven er 27 niet-feestdagen over.

Geloof me, als jij 27 dagen per maand gezond eet en 4 dagen lekker de boel de boel laat ben je onwijs goed bezig. Niemand redt het immers om de rest van haar leven 100% ‘goed’ te eten. Daarom heb ik je al eerder verteld over de 80/20-regel:

  • 80% gezond eten,
  • Zodat je voor 20% de ruimte hebt om te smokkelen

Met die 4 feestdagen in december lukt dat dus prima!

Begin nu


Dus hop, wacht niet tot januari. Ik weet namelijk zeker dat er ook dan dingen zullen gebeuren waardoor “het niet uit komt”. Misschien heb je wel allerlei verjaardagen of feestjes (Nieuwjaarsborrels!). Krijg je halverwege januari een griepje, of je man, of een van je kinderen. Zal je net zien, is het ineens druk op je werk, of sta je langer in de file vanwege de sneeuw en heb je nu echt geen tijd of de energie om gezond te koken.

Zo is het leven nou eenmaal. Er zal altijd wel iets tussen komen. Het is aan jou om dit niet langer als een excuus te gebruiken, maar gewoon te beginnen. Nu 🙂

Gratis online workshop


Wil jij een liefdevol zetje in de goede richting krijgen? Zodat je nu echt gaat beginnen met dat gezonde eten? Dan nodig ik je graag uit voor mijn gratis online workshop Bruisen van Energie. Tijdens deze workshop leer ik je mijn 3 bewezen stappen die je kunt zetten om meer energie te krijgen.

Je kunt je aanmelden via deze link.

Ik geef deze workshop dinsdag 11 december om 19h00 uur.
Je kunt live ook al je vragen stellen. En…omdat het een feestmaand is, heb ik voor alle aanwezigen aan het einde van de workshop een leuk cadeautje :-).

Schrijf je in via deze link als je dit niet wilt missen.

Insuline resistentie test