Gezonde zoete snacks en toetjes – met recepten!


Lekker weer tijdens het weekend, zomaar een dagje vrij of vakantie? Dat zijn perfecte dagen om een dagje naar een pretpark, het strand of het park te gaan. Misschien maak jij wel een actieve wandeling (met picknick - heerlijk!) of fietstocht op je vrije dag. En wat dacht je van 's avonds barbecueën in de tuin of op het balkon?

Hoe dan ook, vandaag wil ik graag een paar van mijn favoriete zoete snacks en toetjes met je delen. Voor tijdens je dagje uit, of voor na de barbecue.

Chocolade lekkernijen


Misschien niet heel erg verrassend, maar veel mijn favoriete zoetigheden bevatten chocolade. Dus laten we daarmee beginnen:

Warme banaan met chocolade van de barbecue

  • Snij een banaan in de lengte door de helft en leg de helften op een stuk aluminiumfolie
  • Leg op de banaan stukjes chocolade (reep – minimaal 70% cacao)
  • Vouw de aluminium pakketjes dicht en leg ze op de barbecue totdat de chocolade gesmolten, en de banaan zacht is
  • Geen barbecue? Dit werkt ook prima in de oven 😉

Pindarotsjes (zonder pinda)

  • Smelt een reep chocolade (minimaal 70% cacao) au bain marie
  • Zet het vuur uit en roer er ca. 200g gemende ongebrande noten door (meer of minder mag ook)
  • Schep met een eetlepel hoopjes chocolade met noten op een vel bakpapier
  • Nu komt het moeilijkste: laat dit vervolgens afkoelen totdat de chocolade weer hard is. In de vriezer gaat het sneller
  • Je kunt aan deze rotsjes nog allerlei andere lekkere dingen toevoegen: rozijnen of andere gedroogde vruchten, geraspte kokos enz. Ook zaden en pitten (lijnzaad, zonnebloempitten) zijn lekker om er doorheen te mengen

Chocolade-fruit bonbons

  • Kies je favoriete fruitsoort – denk aan bessen, banaan, ananas, mango, sinaasappel of een mix
  • Heb je voor een groot stuk fruit gekozen? Pel/schil deze dan en snijd hem in stukjes (net zo groot als jij lekker vindt)
  • Smelt een reep chocolade (minimaal 70% cacao) au bain marie
  • Doop de fruitstukjes in de chocolade, laat even uitlekken en leg ze op een vel bakpapier – dit gaat het makkelijkst met een satéprikker
  • Leg ze vervolgens in de vriezer zodat de chocolade hard kan worden
  • Bewaren gaat ook het beste in de vriezer. Haal ze er 15-30 minuten voordat je ze gaat eten uit (hoewel ze bevroren ook erg lekker zijn)

Chocolademousse

  • Snij 1 rijpe avocado en 2 rijpe bananen in stukjes en doe ze in de keukenmachine/blender/hakmolen
  • Voeg 2-3 eetlepels (ongezoete) cacao toe (of meer naar smaak)
  • Voeg (ook naar smaak) een scheut kokosmelk toe
  • Meng/hak het geheel totdat het een egale massa is
  • Je kunt deze mousse nog lekkerder maken door hem te bestrooien met noten, zaden, cacaonibs, kokosrasp, vruchtjes enz.

Ander lekkers


Vruchtenijs

  • Koop een doosje diepvriesfruit (ca. 250g) – denk aan frambozen, mango, aardbeien of een mix. Vers fruit kan ook, snij het dan in stukjes en vries het in
  • Gooi het bevroren fruit in de keukenmachine/blender/hakmolen en voeg ongeveer 100ml kokosmelk toe (kokosyoghurt kan ook). Hak totdat je de gewenste ijs substantie hebt
  • Lekker om direct op te eten. Maak je dit ijs van te voren, dan vries je het natuurlijk in. Zorg wel dat je het ruim van te voren weer uit de vriezer haalt, anders is het te hard (ik denk ongeveer 30 minuten van te voren)
  • Wil je je ijs wat zoeter maken? Voeg dan een bevroren banaan toe

Noten-dadel balletjes (of repen)

  • Ik weet niet of ik dit een recept kan noemen, het is meer een ingrediënten-suggestie-lijstje, want de mogelijkheden zijn eindeloos… Ook kan ik niet aangeven hoeveel er precies van alles in moet, dat is nl. afhankelijk van wát je er doorheen gooit. Probeer zelf gewoon uit wat jij lekker vindt en of de substantie aan elkaar blijft plakken
  • Doe een mix van onderstaande ingrediënten in de keukenmachine of hakmolen en hak alles fijn:
  • Gedroogde vruchten zoals dadels, rozijnen, abrikozen – dit zorgt dat de boel bij elkaar blijft plakken en voor de zoete smaak. Liever minder zoet? Voeg dan minder vruchten toe
  • Rauwe, ongebrande noten zoals cashewnoten, walnoten, pecannoten, amandelen, hazelnoten of een mix daarvan. Ook zaden en pitten zoals zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad of hennepzaad kunnen er doorheen
  • Kokosolie – voeg tijdens het mixen elke keer wat extra toe totdat je de juiste substantie hebt. Kokosolie zorgt dat de boel bij elkaar blijft plakken en lekker smeuïg wordt
  • Eventueel extra ingrediënten zoals ongezoete cacao, kokosrasp, limoen (sap en/of geraspte schil)
  • Je kunt van dit mengsel balletjes draaien of reepjes/bonbons maken. Het handigst vind ik om (siliconen) bonbonvormpjes te vullen, dat geeft minder vieze handen dan balletjes draaien
  • Extra voordeel van de bonbonvormpjes is dat je daar heel makkelijk eerst een laagje gesmolten chocolade in kunt doen = extra lekker. Doe dit voordat je de vormpjes vult met de notenmix. Zorg dat je ondertussen de chocolade laat harden in de vriezer

Poffertjes

  • Schil een groen-gele bakbanaan en snij hem in stukje.
  • Doe de bakbanaan samen met 3 eieren, 100-150ml kokosmelk, 1 theel. bakpoeder, snufje zout en een snuf kaneel in de blender/keukenmachine/hakmolen en meng het tot een egaal en luchtig geheel. Dit is je beslag
  • Bak de poffertjes in een goed voorverwarmde poffertjespan, ingevet met kokosolie (zorg dat de pan eerst goed heet is, zet daarna het vuur lager om aanbranden te voorkomen)
  • Je kunt de poffertjes omdraaien als de bovenkant bijna droog is
  • Serveer met fruit, honing, boter of wat jij lekker vindt
  • Geen poffertjespan? Je kunt hier ook prima (mini)pannenkoeken van maken

Dadel met walnoot

  • Oké, dit is echt een super simpel recept, maar o zo lekker…
  • Snij de dadels open aan 1 lange zijde en haal de pit eruit
  • Stop hier vervolgens een halve walnoot of pecannoot in en klaar ben je
  • Medjouldadels zijn het lekkerst

Lekker uit de losse pols


Als ik ergens niet goed in ben is het wel het precies volgen van een recept. Dat betekent ook dat mijn recepten zeer flexibel te gebruiken zijn. Gebruik dus meer of minder van een ingrediënt dan aangegeven in een recept als jou dat lekkerder lijkt.

Proef vooral ook het resultaat voordat je het op tafel zet, want misschien heb jij wel een andere smaak, of nog een super lekkere toevoeging (in dat geval hoor ik het graag 😉 ).

Zoet = Zoet


Lekker hè al die zoete recepten ;-P.
Weet wel dat het niet handig is om al je ‘ongezonde’ zoetigheid 1 op 1 met deze lekkere zoete dingen te vervangen. Want zoet betekent suikers en dat betekent dat ook dit in de meeste gevallen gewoon koolhydraatbommem zijn. Zie ze dus echt als extraatje, voor een bijzondere dag of moment.

Hoe zat het ook alweer met zoetigheid, (fruit)suikers en koolhydraten? Je leest het hier.

Foto's & filmpje


Van sommige recepten heb ik ook foto’s op Instagram staan. Kijk maar eens naar deze links:
Chocolademousse
Vruchtenijs
Dadel-notenrepen
Poffertjes

Au bain marie? Dat is een speciale manier van verwarmen. Je kunt via deze link een filmpje bekijken over hoe dat werkt. Het is makkelijker dan het woord doet vermoeden.

Insuline resistentie test