5 veelgemaakte fouten bij een koolhydraatarm dieet


Steeds meer mensen wagen een poging: ze gaan minder koolhydraten eten. Want ze horen van hun vriendin, collega, (schoon)zus dat ze zich een stuk beter voelen. Of je hebt de tips uit mijn eerdere blogs opgevolgd, dat kan natuurlijk ook ;-).

Ik ben er echt heel blij mee dat deze "trend" zich steeds verder uitbreidt. Want o, wat voelen veel mensen zich daardoor beter! Als het aan mij lag werd dit het nieuwe "normaal".

Ik wil graag 5 veelvoorkomende valkuilen met je delen. Zodat je ze kunt herkennen en voorkomen (of eruit kunt stappen, mocht je er al ingestapt zijn).

1. Het gaat goed, ik kan weer normaal gaan eten


Soms zie ik mensen met succes een paar weken/maanden minder koolhydraten eten. Ze hebben het brood, de pasta, de rijst, de koekjes en snoepjes aan de kant gezet. Ze voelen zich goed, hebben meer energie, vallen af, zijn minder opgeblazen, hun menstruatieklachten verminderen en ze zitten lekker in hun vel.

Op het moment dat ze hun doel behaald hebben denken ze: mooi, het gaat goed. Nu kan ik weer normaal gaan eten.

Maar helaas… zo werkt het niet. Als jarenlang Hollandse pot of schijf van 5 de oorzaak is van je klachten (minder energie, bloedsuikerspiegelschommelingen, overgewicht, PMS-klachten of darmproblemen enz.). Dan los je die op door je voeding aan te passen. Maar als je dan weer gaat eten zoals je daarvoor deed…dan komen je klachten gewoon weer terug.

Weer terug gaan naar je oude gewoontes en verwachten dat je je goed blijft voelen is zoiets als stoppen met roken omdat je een rokershoestje hebt. En als je daar vanaf bent weer beginnen.

Maak van koolhydraatbeperkt eten je nieuwe gewoonte.

2. Zoetstoffen en suikervervangers in plaats van suiker


Het is niet altijd voor iedereen duidelijk welke voeding nou veel of juist weinig koolhydraten bevatten. Maar suiker is denk ik wel de bekendste. Minder koolhydraten betekent automatisch minder suiker. En dat is ook niet zo gek. Suiker bevat namelijk 95-100g koolhydraten per 100 gram.

“Suiker is slecht, je moet het niet meer eten” is dan ook een uitspraak die ik regelmatig tegenkom in (voedings)adviezen. Het is niet dat ik het er niet mee eens ben, maar na zo’n uitspraak komt vaak nog een zin: “Je kunt het beter vervangen door…”

 • Honing
 • Agavesiroop
 • Kokosbloesemsuiker
 • Appelstroop
 • Palmsuiker
 • Stevia enz.

En daar ben ik het niet mee eens. Veel van de alternatieve zoetstoffen (of ze nou kunstmatig of natuurlijk zijn) bevatten alsnog een flinke portie koolhydraten. Ja, ze bevatten vaak ook goede stoffen zoals vitamines, maar 1 op 1 je gewone suiker met “gezonde” varianten vervangen is geen goed idee.

Van kunstmatige zoetstoffen, zoals Stevia, heb je vaak zo weinig nodig dat het wat betreft koolhydraten allemaal wel mee valt. Maar het nadeel is dat je gewend blijft aan de zoete smaak. Een zoete smaak zorgt ervoor dat je meer trek krijg in zoet en misschien later op de dag ineens de snoeppot staat te plunderen…

Je kunt beter minder suiker gaan eten en wennen aan de minder zoete smaak.

3. Te weinig eten en honger lijden


Deze hoor ik ook heel vaak: “Ik vind het wel lastig hoor minder koolhydraten eten, want ik heb zo’n trek…”
Hmmm, dan gaat er wat mis, want koolhydraatbeperkt eten staat echt niet gelijk aan hongerlijden. Als je merkt dat je de hele dag trek hebt en misschien wel minder energie dan voorheen, dan is dat vaak een teken dat je te weinig hebt gegeten. De meeste mensen hebben hier ’s middags last van (tussen de lunch en het avondeten).

Ja, je gaat minder koolhydraten eten. Maar je hoeft niet minder voeding te gaan eten. Je lichaam heeft alsnog energie en bouwstoffen nodig. Als je normaal gesproken 3 boterhammen at met de lunch en je hebt die vervangen voor sla, tomaat en komkommer dan doe je je lichaam tekort. Tuurlijk is een salade gezond, maar het vult voor geen meter…

Minder koolhydraten (brood, pasta, rijst, havermout, crackers) betekent dat je andere dingen meer moet gaan eten: eiwitten en vetten!

4. Vergeten groente


Wat ik ook vaak hoor is dat mensen helemaal geen koolhydraten meer eten. Maar… dat kan helemaal niet. In groente en fruit zitten namelijke ook koolhydraten. En hier volgt mijn pleidooi om ook (juist) als je minder koolhydraten gaat eten veel groente te gaan eten :-)…

Waarom koolhydraten uit groente wel goed zijn en die uit brood enzo niet?

Groentes bevatten veel minder koolhydraten dan bijvoorbeeld graanproducten:

 • Brood 45-50g per 100 gram
 • Pasta 50-70g per 100 gram
 • Crackers 50-70g per 100 gram
 • Rijst 75-80g per 100 gram
 • Broccoli 2g per 100 gram
 • Sperziebonen 6g per 100 gram
 • Pastinaak 17g per 100 gram
 • Zoete aardappel 21g per 100 gram

Zo zie je dat zelfs de “koolhydraatrijke” groentesoorten zoals zoete aardappel nog een stuk minder koolhydraten bevatten dan de graanproducten (brood, pasta, rijst).

Groentes bevatten veel vitamines, mineralen en bioflavonoïden (belangrijke plantenstofjes). Er zitten veel meer verschillende soorten in groente en fruit dan alleen in granen.

Groentes bevatten vezels. Vezels zijn echt super belangrijk. Niet alleen geven ze je een langer verzadigd gevoel. Ze zijn ook onmisbaar voor je darmen en haar bewoonsters (je darmbacteriën dus ;-)).

Groentes bevatten geen gluten. Of je nou wel of niet gevoelig bent voor gluten, het is voor niemand (echt niemand) gezond om een overdaad aan gluten te eten. 3x per dag graanproducten (brood, crackers, pasta, koek, gebak, ontbijtgranen enz.) is gewoon geen goed idee. En ja ik weet het, heel Nederland doet dat, maar je mag je afvragen waarom we hier allemaal zoveel kwaaltjes, klachten en leefstijlziektes hebben…

5. Vergeten te genieten


Ik begon mijn 5 valkuilen natuurlijk met de boodschap dat minder koolhydraten eten alleen blijft werken als je het blijft doen. Misschien dat toen de gedachte door je hoofd ging: maar dan kan ik nooit meer … eten (vul zelf in: drop, chocolade, taart, brood of datgene waar jij niet zonder kunt).

Tenzij je echt heel allergisch ergens voor bent geloof ik niet in “nooit meer”. Er is echt een balans te vinden tussen gezond eten en genieten van de”slechte” dingen.

In plaats van 3x per week een wijntje, 3x per maand een wijntje. Niet een hele reep melkchocolade, maar een stukje extra pure chocolade. Je mag heus wel eens ja zeggen tegen een traktatie of gebakje. Maar je hebt de vrijheid om 9 van de 10 gebakjes te laten staan en alleen te genieten van dat ene gebakje wat je echt ontzettend lekker vindt.

Ik ben benieuwd of je deze valkuilen herkent!

Insuline resistentie test