Eet je fit challenge – doe je mee? (13 t/m 22 augustus)


Yes, het is zomer! En wat is het weer toch heeeerlijk. Ik geniet er echt van! Ben je net als ik nog gewoon aan het werk en probeer je zo vaak mogelijk even naar buiten te glippen? Of heb jij al lekker vakantie (en lees je deze mail vanaf je vakantieadres)?

Hoe dan ook...De zomer is dé tijd om te stralen, te genieten en om je goed te voelen, toch? Ik vond het daarom ook wel weer eens tijd worden om een challenge te geven. Gewoon omdat het kan en omdat het ontzettend leuk is om te doen :-).

Eet je fit challenge - eet 100 planten in 10 dagen


Deze opdracht – om 100 verschillende planten te eten in 10 dagen – geef ik ook vaak mee aan mijn cliënten. Het is een ontzettend goede oefening om ervoor te zorgen dat je wat meer gaat variëren met je eten.

Wij mensen zijn namelijk gewoontedieren. We eten vaak de hele dag door hetzelfde: brood, crackers, muesli, havermout, rijst, pasta, quinoa – allemaal (pseudo)granen die erg op elkaar lijken.

Maar ook als we groente en fruit kopen, kiezen we meestal voor hetzelfde. De dingen die we al kennen. Daarmee mis je een heel scala aan gezonde stoffen. Zonde!

Het wordt tijd om wat meer verschillende soorten planten te gaan eten – even de oude eetgewoontes losweken – en nieuwe dingen te proberen!

Planten?


Misschien dat je je afvraagt: “wat bedoelt ze nou met die planten, moet ik mijn begonia’s op gaan eten?”
Ehm nou nee…

Planten gebruik ik in dit geval voor al het eten wat van een plantje afkomt. Dus: groente, fruit, kruiden, specerijen, maar ook noten, zaden, pitten en vergeet de paddenstoelen en de zeewieren niet.

Pas op voor de bijwerkingen...


Groente, fruit, kruiden, zeewier e.d. bevatten heel veel  verschillende soorten vitamines, mineralen, vezels en andere gezonde plantenstofjes – meer dan alleen de (pseudo)granen. Mogelijke bijwerkingen van al dat goeds zijn:

 • Je krijgt meer energie
 • Je buik wordt rustiger en platter
 • Je gaat beter slapen
 • Je huid, haar en nagels worden sterker en gezonder
 • Je voelt je ontspannen
 • Je hoofd wordt helderder
 • Je voelt je blijer en vrolijker
 • Kortom: je voelt je fitter

Dat klinkt goed, toch?

Fytonutriënten


Al die goed bijwerkingen zijn o.a. te danken aan de aanwezige fytonutiënten. De wattes? Fyto (phytos) = plant. Nutriënten zijn voedingsstoffen: het gaat om plantenvoedingsstoffen dus. Het zijn chemische verbindingen die voorkomen in… jawel: planten!

Er komt steeds meer bewijs dat de gezondheidsvoordelen van deze fytonutriënten groter zijn dan we lange tijd dachten.

Deze groep is erg groot – er zijn zo’n 5000! verschillende fytonutriënten. Vergeef me dus dat ik ze bij lange na niet allemaal ken ;-). Sterker nog, de wetenschappers zijn van mening dat nog  niet al deze stofjes al gevonden en benoemd zijn.

Ken je deze?


Toch zijn er een paar waar al langer over gesproken wordt – en die je misschien wel kent van naam:

 • Carotenoīden – deze zijn denk ik het bekendst. Je vindt ze o.a. in wortelen, tomaten en bieten
 • Fenolen – hieronder vallen flavonoïden en tanninen. 2 termen die je misschien wel eens voorbij hebt horen komen
 • Resveratrol – misschien ook wel bekend? Dit is het stofje in rode druiven en bessen. Resveratrol valt onder de Fenolen
 • Ook Cafeïne is 1 van de 5000 fytonutriënten

Maar goed, het zijn er dus – letterlijk – te veel om op te noemen.
Het enige wat je hoeft je onthouden is dat allerlei verschillende soorten planten ook allerlei verschillende soorten fytonutriënten bevatten. Daarom is het zo belangrijk om zoveel mogelijk verschillende planten te eten.

En dat is precies waar deze challenge over gaat.

Doe je mee?


Je kunt je vanaf vandaag inschrijven voor de challenge:
Eet je fit – eet 100 planten in 10 dagen
De challenge is van 13 t/m 22 augustus.

Naast dat ik je tijdens de challenge ga verwennen met super veel leuke tips en weetjes over al die plantjes en de stoffen die erin zitten (en wat je lijf eraan heeft) is er ook een spannende weggeefactie.

Inschrijven kan via deze link. Je krijgt dan ook meer informatie over de weggeefactie.

Lijkt me leuk als je mee doet!

Insuline resistentie test