Dit had ik eerder willen weten…3 adviezen aan mijzelf


Het is alweer juli...het voelt alsof de eerste helft van het jaar is omgevlogen. Heb jij dat ook?
Als ik terug kijk naar de afgelopen 6 maanden heb ik echt hele mooie, leuke en bijzondere dingen mogen meemaken. Zowel op privé vlak als in mijn praktijk.

Natuurlijk was niet alles makkelijk. Er zijn dingen die ik graag eerder had willen weten, zodat ik het anders had kunnen doen. In dit blog deel ik 3 adviezen die ik de Karlijn van een jaar geleden zou geven.

Gezond eten is niet de ultieme oplossing voor álles


Van mijn 16de tot aan mijn 30ste ben ik moe geweest, heel moe. Toen ik er eindelijk achter kwam dat de richtlijnen van de schijf van 5 absoluut niet bij mijn lijf pasten kwam daar verbetering in.

Het ging niet zomaar iets beter, nee, ik voelde me super. Ik kreeg vanaf die tijd meer energie dan dat ik ooit in mijn tiener- en twintiger jaren had gehad (en dat terwijl je ‘zou moeten’ aftakelen vanaf je 30ste ;-)).

Een jaar geleden kwam er een dip in mijn energie. Niet omdat ik weer terug was gegaan naar het standaard Hollandse eetpatroon. Ik at (en eet) nog steeds gezond. Maar mijn energie werd minder, ik merkte ook dat mijn stemming er onder leidde.

In het begin zag ik niet wat er aan de hand was. Ik at gezond, ik bewoog genoeg en was niet ziek. Waarom voelde me ik dan niet fit?

Het antwoord was: stress!

Stress vanwege het runnen van mijn eigen bedrijf (mijn praktijk dus), een vader die ziek is, mijn huis verkopen, verhuizen en verbouwen. Ik dacht dat als ik alles maar goed zou regelen, dat het dan wel goed zou komen.

Niet helemaal dus. Alles bij elkaar zorgde het voor een hoop onrust in mijn hoofd. Die onrust zoog mijn energievoorraad beetje bij beetje leeg. Daar kon ik niet tegenop eten.

Er moest iets veranderen, het werd tijd om hulp in te schakelen…

Doe het niet alleen


Maar dat is bij mij nog wel een ding: mensen vragen om mij te helpen. Ik ben zo’n type die graag alles zelf doet, die geen hulp van anderen nodig heeft, want ik los het zelf wel op. Nou…niet dus.

Ik ben erachter gekomen dat hulp van buitenaf zooo fijn is om te krijgen. Iemand die met je mee denkt, die je helpt hoe je om gaat met lastige dingen die op je pad komen, die je oude vastgeroeste gewoontes losweekt, dat soort zaken.

Misschien dat het me zonder hulp ook wel gelukt was om me beter te voelen, maar niet zo snel en zeker niet met het hetzelfde resultaat. Hulp op wat voor een vlak dan ook kan je leven een stuk prettiger maken weet ik nu.

Trek je niets aan van wat anderen van jouw denken


Dit is een van de dingen die ik van mijn super coach heb geleerd…

Ik eet anders dan de meeste mensen. Ik sport op een andere manier – namelijk vóór het eten i.p.v. erna. Ik heb mijn vriend ten huwelijk gevraagd (i.p.v. hij mij). Ik geef voedingstips die vaak haaks staan op de algemene voedingsrichtlijnen.

Ik doe sommige dingen nou eenmaal anders. En daar krijg ik meer dan eens commentaar op. Waar ik me voorheen vooral liet leiden door “o jee, ze vinden me raar” of “wat zou men er van denken?”, doe ik nu gewoon wat goed voelt.

(Groot voordeel daarbij is dat ik nog meer mijzelf durf te zijn en dat is dan ook weer prettig voor wat extra rust in mijn hoofd ;-)).

Ik deel mijn mening, mijn ervaring en mijn expertise. Zijn er mensen die het er niet mee eens zijn? Dat is dan jammer. Krijg ik weer eens naar mijn hoofd dat ik alleen maar konijnenvoer eet? Dat is dan maar zo.

Ik weet dat de adviezen die ik geef werken. Ik weet dat wat ik eet mij energie geeft en gezond houd. Ik ben niet van de halve maatregelen waar je net niets aan hebt. Je wilt immers geen half resultaat, toch? Iets anders doen is dé manier om dingen in beweging te krijgen. Dat weet ik en dat weten mijn cliënten en dat vind ik belangrijk.

Ouder & wijzer


Ik ben dus weer een stuk wijzer geworden de eerste helft van dit jaar (het ouder worden gaat vanzelf). Ik weet dat ik niet iedereen tevreden kan houden en dat is prima.

En, misschien wel het allerbelangrijkste, ik mag laten zien wie ik ben, wat ik doe en waar ik voor sta. En dat geldt voor jou ook. Doe wat goed voelt voor jou. Of dat nou 180 graden anders is dan wat het gros van Nederland doet, dat maakt niets uit. Als je weet dat het voor jou werkt dan is het goed!

Insuline resistentie test