Waarom een ontregelde bloedsuiker- spiegel voor darmklachten kan zorgen


Vrouwen praten er vaak liever niet over, maar toch zijn er een hoop vrouwen (en ook mannen natuurlijk) die darmklachten hebben. Een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, diarree of juist verstopping. En dan hebben we ook nog de rare kleurtjes die je ontlasting kan hebben of het feit dat je een halve rol nodigt heb om je bips schoon te vegen.

Allemaal tekenen dat jouw darmen niet helemaal het werk doen wat ze zouden moeten doen....
Wist je dat een van de grote boosdoeners van darmklachten een ontregelde bloedsuikerspiegel is?

Bloedsuikerproblemen en darmklachten


In mijn praktijk zie ik veel mensen met bloedsuikerproblemen. De klachten waar ze in eerste instantie mee komen zijn:

  • Ik heb weinig energie en ben vaak moe
  • Ik heb last van snaaibuien
  • Ik ben vaak moe nadat ik gegeten heb (after lunch/diner dip)
  • Ik krijg last van een appelflauwte als ik honger heb
  • Ik heb een buikje. Het lukt me niet om af te vallen

Tijdens een eerste gesprek blijkt er vaak meer aan de hand te zijn. Een veel gezien probleem bij mensen die last hebben van een ontregelde bloedsuikerspiegel zijn darmklachten. En eigenlijk is dit niet zo vreemd…

Je alvleesklier heeft het druk


Je bloedsuikerspiegel wordt in balans gehouden door onder andere insuline. Dit hormoon wordt aangemaakt door je alvleesklier. Als jij iets eet zorgt insuline ervoor dat de glucose (koolhydraten) uit je voeding opgenomen kan worden door je cellen.

Elke maaltijd, ook tussendoortjes, cappuccino, sapjes, wijn, snoepjes, fruit zorgen ervoor dat je alvleesklier de insulineproductie start. Dit is vaak 6-8 keer per dag. Soms wel vaker. Dat is een heleboel werk.

Spijsverteren


Een andere taak van je alvleesklier is het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Deze enzymen komen in het eerste deel van je dunne darm terecht. Daar zorgen ze ervoor dat de gegeten koolhydraten, eiwitten en vetten tot kleine stukjes worden afgebroken. Alleen als ze verteerd zijn kunnen ze goed door je darmen worden opgenomen. Eenmaal opgenomen door je darmen levert dit energie en bouwstoffen voor je lijf.

Het in balans houden van je bloedsuikerspiegel is voor je lichaam erg belangrijk: zowel een veel te hoge als een veel te lage bloedsuikerspiegel is gevaarlijk. Als je echt naar extreme waardes kijkt kan het zelfs dodelijk zijn.

Het aanmaken van spijsverteringsenzymen is natuurlijk ook belangrijk. Alleen te weinig enzymen aanmaken is niet dodelijk (wel erg vervelend).

Wie heeft er voorrang?


Als jouw lijf niet de tijd en energie heeft om beide taken goed uit te voeren, moet ze kiezen. Te weinig insuline betekent mogelijk een veel te hoge bloedsuikerspiegel = gevaarlijk. Insuline heeft dus prioriteit boven de spijsverteringsenzymen.

Dat betekent dat als je alvleesklier het te druk heeft met het aanmaken van insuline, de productie van spijsverteringsenzymen onder druk komt te staan. Te weinig enzymen betekent een verstoorde spijsvertering met allerlei darmklachten als gevolg.

Darmklachten


Niet iedereen heeft dezelfde klachten of symptomen. Het kan variëren van een opgeblazen gevoel, verstopping, winderigheid, te plakkerige ontlasting (plakpoep dus ;-)) of juist harde keutels, buikkramp, rare kleurtjes, diarree enz.

Allemaal tekenen dat er iets mis is met je darmen. Vaak zie ik dat mensen hun darmproblemen proberen op te lossen met probiotica, een pil met extra vezels, meer volkoren producten eten enz. Maar wat nou als jouw darmklachten zijn ontstaan vanuit bloedsuikerproblemen?

Dan kan je aan je darmen werken wat je wilt. Misschien verminderen je klachten wel, maar vaak is dit tijdelijk. De oorzaak wordt namelijk niet aangepakt – het feit dat je alvleesklier te druk is met de insuline en te weinig tijd heeft voor het aanmaken van spijsverteringsenzymen.

Werk allereerst aan je bloedsuikerspiegel


Onderzoek eens hoe het met jouw bloedsuikerspiegel gesteld is. En helaas, het meten van je nuchtere glucosewaarde is daar geen goede graadmeter voor. Want: tegen de tijd dat je nuchtere glucosewaarden gaan afwijken ben je al flink op weg om Diabetes te krijgen. Ik wil je graag helpen om dat te voorkomen.

De tekenen van een ontregelde bloedsuikerspiegel zijn dus onder andere: vermoeidheid, niet kunnen afvallen, last hebben van snaaibuien, last hebben van appelflauwtes, een gebrek aan energie.

Je kunt ook de gratis test op de website downloaden.

Insuline resistentie test