Ben je eigenwijs? Of wil je niet veranderen?


Afgelopen week had ik een gesprek met een leuke vrouw. Ze vertelde mij over haar situatie, over haar gezondheid. Ze voelde zich niet ziek, had geen grote problemen, is eigenlijk blij met haar leven, maar er waren nog wel een paar dingetjes waar ze tegenaan liep...

Daar ben ik te eigenwijs voor


Zo baalt ze al vanaf haar pubertijd van haar buik en lovehandles. Sowieso is haar gewicht wel een dingetje. Ze houdt niet van diëten, dus daar doet ze niet aan. Ook is haar huid vaak onrustig, veel pukkels op haar gezicht, armen en rug, wat ze storend vindt. Haar energie schommelt. Ze doet de dingen die ze moet doen, maar ze voelt zich regelmatig moe en wordt niet echt fris en fruitig wakker zeg maar.

Al met al valt er prima mee te leven, maar echt optimaal is het niet.

Ik legde haar uit dat ik ook geen fan ben van afslankdiëten. Maar dat ze door aanpassingen in haar voedingsgewoontes wel een mooi resultaat zou kunnen behalen: een paar kilo’s eraf, meer energie en een rustigere huid.

Haar antwoord was: ‘Daar ben ik te eigenwijs voor’.

‘Oké’, dacht ik, ‘dat mag. Je kent jezelf het beste’. Ik zei haar dat dat prima was, het is tenslotte altijd je eigen keuze.

Eigenwijs of niet willen veranderen?


Een paar uur na het gesprek dacht ik nog eens na over haar antwoord. Te eigenwijs? Echt? Eigenlijk doet ze het tegenovergestelde van eigenwijs zijn: gewoon doorgaan met wat ze al jaren doet.

Ik denk dat de meeste mensen weleens eigenwijs genoemd zijn. Vaak heeft het een negatieve bijsmaak. Maar eigenwijs zijn heeft in mijn ogen juist heel veel positieve kanten. Mijn klanten zijn per definitie eigenwijs. Daarom ben ik ook trots op ze. Zij gaan op zoek naar alternatieven. Naar hoe het anders kan. Leren hun lijf opnieuw kennen.

Door niet te veranderen en niet op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden blijft alles bij het oude. Dat kan heel veilig aanvoelen. Maar als je echt een oplossing wilt voor je probleem, dan zal je daar iets aan moeten doen. Je zult dingen anders moeten gaan doen. Dat is in mijn ogen eigenwijs zijn: op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Leren wie je bent, wat bij je past. Je begint als het ware een ontdekkingstocht. Op zoek naar jouw eigen manier (jouw eigen-wijsheid :-D)

Ook ik maak mijn eigen keuzes. Ik heb een paar hobby’s die niet mainstream zijn. Tenminste, toen ik ermee begon niet ;-). Ik eet anders dan de gemiddelde Nederlander. Ik heb mijn man ten huwelijk gevraagd (i.p.v. andersom). Onze “trouwauto” was een ouderwetse bakfiets – zie foto. Ik doe dingen anders dan veel andere therapeuten. Enz.

Ik ben echt aan het ontdekken. Probeer me open te stellen voor andere dingen, te kijken wat ik leuk vind, waar ik me goed bij voel. Ik ben me spiritueel aan het verdiepen. Ik volg mijn hart en probeer daar naar te luisteren en naar te leven. Is dat niet de essentie van eigenwijs zijn? Op zoek gaan naar je ware ik? In plaats van je vertrouwde dingen blijven doen en de meute te volgen?

Natuurlijk mag je ervoor kiezen om niet aan jouw ontdekkingsreis te beginnen. Dat is 100% jouw keuze. Maar het is niet omdat je eigenwijs bent, het is juist omdat je niet wilt veranderen. En dat is oké!

Insuline resistentie test